duminică, 25 februarie, 2024

O plantă care ar putea ajuta la tratarea COVID-19, studiată și de cercetătorii buzoieni

O plantă care ar putea ajuta la tratarea COVID-19, studiată și de cercetătorii buzoieni

Facebook
Twitter
Email

O plantă pe care noi o găsim în flora spontană ar putea ajuta la tratarea COVID-19. Vorbim despre Artemisia annua, sau pelinul dulce. Planta care stă la baza unui medicament pentru malarie pus la punct de o cercetătoare din China, recompensată cu Premiul Nobel pentru această descoperire, este studiată și de specialiștii Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.

Mai multe soiuri de pelin se află în studiu la stațiunea experimentală din Buzău, în laboratorul condus de cercetătorul Costel Vânătoru.

Pelinul dulce le atrage mai mult atenția, deoarece soiul a fost nominalizat de mai multe institute medicale ca având puternice efecte curative. O cercetătoare din China a luat Premiului Nobel, în 2015, după ce produs un medicament pentru malarie din această plantă.

”Are un miros puternic, înțepător chiar, aș putea spune un miros bărbătesc, ușor dur. Gustul dulceag și, sigur, amărui. Este luată în studiu în întreaga lume, în America este studiată chiar pentru HIV, apreciată și ca plantă analgezică, antivirală, antioxidantă” spune Costel Vânătoru, de la Stațiunea Experimentală Buzău.

În România, pelinul se află în flora spontană, Artemisia annua de la noi fiind întâlnită în zonele dure și mai aride. De aceea, cercetătorul buzoian spune că trebuie studiată din multe puncte de vedere, ea având, pe lângă beneficii interesante în domeniul medical, și proprietatea de a rezista la secetă.

”Noi o întâlnim în flora spontană, nu-i acordăm atenţia cuvenită, însă în trecut planta era mai mult cunoscută şi apreciată decât în prezent. Orice rană în trecut, orice lovitură, era spălată cu tinctură de pelin. Practic o putem numi betadina de altădată a românilor”, spune Vânătoru.

Pelinul românesc, care este înrudit cu cel chinezesc, are și el puternice proprietăți antiparazitare. Studiile ştiinţifice arată, de asemenea, că artemisinina din pelin poate ucide şi celulele de cancer. Mai nou, artemisinina este o promisiune în lupta contra noului coronavirus.

De la începutul crizei sanitare, numeroase institute medicale şi chiar lideri de stat au vorbit deseori despre Artemisia annua, pelinul dulce, ca despre un leac-minune împotriva noului coronavirus. Cercetătorul Costel Vânătoru, specialist în horticultură, susţine că există mult adevăr în opiniile celor care cred în proprietăţile pelinului dulce, denumit ştiinţific Artemisia annua.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.