duminică, 5 mai, 2024

O buzoiancă pasionată de gătit, investitor în turism, nominalizată pentru premiul „Bucătarul-șef al Anului”

O buzoiancă pasionată de gătit, investitor în turism, nominalizată pentru premiul „Bucătarul-șef al Anului”

Facebook
Twitter
Email

Buzoianca Juranda Kirschner, bucătar autodidact și coproprietara unui conac boieresc din zona Vulcanilor Noroioși, alături de soțul ei, neamțul Thorsten Kirschner, a fost nominalizată pentru premiul „Chef of the Year”. Concurează cu bucătari renumiți din stațiuni și hoteluri de cinci stele din România.

Juranda Kirschner a revenit în România după mai mult de zece ani în străinătate, în Wroclaw, oraș din Polonia, la Paris şi în Bavaria. În 2011, s-a mutat din București împreună cu soțul ei, Thorsten, în județul Buzău, acolo unde își are rădăcinile o parte a familiei Jurandei.

Câțiva ani, buzoianca a asigurat cateringul pentru cramele din zona Dealu Mare. Ulterior, Juranda și Thorsten au achiziționat și renovat un conac neo-brâncovenesc în satul Răteşti, comuna Berca, nu departe de Vulcanii Noroioși.

Construit în 1930 de boierul Constantin Grigorescu, moșier din zona Buzaului, conacul era locul de întâlnire al bogaților vremii. Soții Kirschner l-au cumpărat cu 35.000 de euro, cu gândul să-l transforme în pensiune agroturistică.

Fostul complex boieresc ajuns pe mâinile neamțului îndrăgostit de țara noastră și ale soției sale este renumit deja printre turiști pentru mâncărurile unice. De bucătărie se ocupă Juranda, care permanent inventează bunătăți din produse tradiționale, combinate cu ciuperci, trufe, ierburi și condimente exotice.

„Am reinterpretat, de exemplu, una dintre rețetele de bază ale Italiei, spaghetele bologneze, și am făcut un ragu de ied, așa cum fac ragu-ul, tot la cuptor. Gusturile se îmbină foarte bine între ele iar turiștii apreciază rețetele noi”, ne spune Juranda Kirschner.

Juranda Kirschner este economist, însă și-a transformat pasiunea pentru gătit în profesie. Este pasionată de preparatele de casă, artizanale și folosește numai ingrediente locale din producția proprie sau din regiunea buzoiană.

În 2022, Juranda a fost unul dintre inițiatorii și co-fondatorii Comunității Slow Food Buzău. Sceastă mișcare se angajează să păstreze tradițiile culinare regionale folosind produse vegetale și animale locale. Astfel, bucătăria care adoptă acest concept folosește numai produse alimentare care cresc sau sunt produse la o distanță de 20 de kilometri de restaurant.

Juranda a dezvoltat în timp un set de oferte culinare bazat pe conceptul slow food, ce cuprinde tururi culinare, cursuri de gătit, catering și organizare de evenimente culinare. Pasiunea a ajutat-o să creeze rețete noi pe baza preparatelor tradiționale, influențate de arome din întreaga lume.

„Vânătoarea de trufe” a devenit în timp eticheta activității pe care soții Juranda și Thorsten Kirschner o derulează în slujba turismului românesc.

Atunci când Juranda și ajutoarele sale prepară, în bucătăria conacului, bunătățile pe bază de trufe negre clienții au parte de un adevărat spectacol culinar. Toate ingredientele sunt mărunțite fin, cu grijă, deoarece mai ales trufele trebuie tăiate subțire pentru a-și răspândi mai eficient aroma intensă.

„Fiind poziţionat pe aceeaşi latitudine cu Piemont din Italia, având condiţii climatice favorabile şi păduri întinse, judeţul Buzău este locul ideal pentru vânătoarea de trufe. Perioada pentru culesul trufelor este cuprinsă între lunile iunie şi februarie iar regiunile din care acest produs se poate culege sunt pădurile cuprinse între Berca şi Gura Teghii”, spune Juranda Kirschner.

Proprietara Conacului Grigorescu, din Rătești, tocmai a fost nominalizată pentru premiul „Chef of the Year”. Distincția este acordată anual bucătarului care coordonează bucătaria restaurantului cu cea mai mare notă din ediția respectivă. De asemenea, premiul poate fi acordat aceleiași persoane o singură dată la zece ani.

„Este o mare onoare să văd că munca noastră asiduă, ca mică locație, este recunoscută. Cred că Buzăul este ofertant și poate deveni într-o zi un jucător important pe scena turismului culinar. Acest lucru este acum posibil deoarece avem acces la produse alimentare artizanale proaspete și inovatoare ale comunității noastre Slow Food. Doresc să încurajez și alți antreprenori ai industriei alimentare și bucătari de a dezvolta și a promova Buzăul ca destinație a turismului culinar”, spune Juranda Kirschner.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.