miercuri, 22 mai, 2024

Muzeu unic, deschis într-un cătun de un buzoian pasionat de istorie. Obiectele au fost cândva în gospodăriile vecinilor

Muzeu unic, deschis într-un cătun de un buzoian pasionat de istorie. Obiectele au fost cândva în gospodăriile vecinilor

Facebook
Twitter
Email

Pasionat de când se știe pentru istorie și obiecte vechi, un pensionar dintr-un cătun ascuns între dealurile Buzăului și-a îndeplinit, în sfârșit, marele vis al vieții. El și-a transformat o anexă a gospodăriei într-un muzeu al satului, unde a expus sute de obiecte, de la televizoare și pick-up-uri vechi, până la ceasuri, ustensile de bucătărie sau unelte de grădinărit, cumpărate de pe internet sau adunate de prin gospodăriile învecinate.

Virgil Bâgiu este numele muzeografului nostru amator. Ne mărturisește că cinci ani din viață i-a dedicat colecționării de obiecte vechi și, mai recent, amenajării anexei gospodărești care îi găzduiește expoziția. La loc de cinste stau aparatele vechi de peste jumătate de secol, cum ar fi un televizor fabricat în URSS.

„Televizorul acesta e pe lămpi. Nu se mai găsesc lămpi pentru el. A fost aruncat la gunoi și de acolo a fost luat și adus. Practic niște copii mi l-au adus, când am început să strâng, copiii l-au văzut și au zis nene aici am văzut un televizor, hai să îl luăm”, ne mărturisește colecționarul din Cozieni.

Colecția domnului Bâgiu are sute de obiecte care le-au fost utile cândva strămoșilor săi din cătunul Teișu, comuna Cozieni. A strâns de la îmbrăcăminte, țesături, lanterne, ceasuri, până la vase din lut, unelte gospodărești și multe alte mărunțișuri care stârnesc nostalgii.

„Îți aduci aminte de copilărie, când bunicul te ținea în brațe, când bunicul îți dădea bomboane. Am acolo o bombonieră foarte sofisticată. Mi-au luat timp să le recondiționez, să le aduc cât de cât la forma lor inițială. Am avut oaspeți și din Anglia. Au venit, au vizitat și le-a plăcut. Stau, își deapănă amintiri, pe unde mai vedeau, pe la bunici, pe la rude, așa ceva”, ne spune Virgil Bâgiu.

Câteva dintre vechituri au fost cumpărate de pe internet, însă cele mai multe au fost adunate de la gropile de gunoi din apropiere sau au fost donate de consăteni. Domnul Virgil este bucuros acum că oamenii din sat, dar și din alte localități, au motiv să-i calce pragul gospodăriei, să socializeze și să afle câte ceva despre istoria micii sale așezări.

„Aici, la muzeu, mai stăm de vorbă, ne mai amintim una – alta. Vedem aici multe obiecte pe care le aveau părinții noștri, bunicii. Munceau și își luau un aparat de radio, un televizor, mai greu, dar tot îl lua mai devreme sau mai târziu. Făceau rate și își cumpărau. Noi am fost al doilea sau al treilea cu televizor în Teișu”, ne spune Cristian, unul dintre localnicii care i-au donat obiecte colecționarului din sat.

Virgil Bâgiu spune că demersul său de a colecționa obiecte vechi este la început. Visul său este de a transforma un vechi han din localitate într-un veritabil muzeu al satului românesc, care să atragă turiști nu doar din țară, ci și din străinătate, în mica așezare ascunsă între dealuri.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.