Murături în saramură din izvor, cele mai gustoase și rezistente. Este tradiția gospodinelor din „patria sării”

În plin sezon al murăturilor, într-o localitate din Buzău, gospodinele îşi pregătesc conservele de iarnă cu saramura care izvorăşte din pământ. Localnicele pun gogonele, castraveţi sau varză direct în apă sărată de munte. Reţeta naturală este transmisă din generaţie în generaţie.

Ne aflăm la Mânzălești, veche localitate buzoiană de pe Valea Slănicului. Cele două gospodine au venit să se aprovizioneze cu saramura care iese din măruntaiele pământului, pentru a o folosi la mâncare.

Locul din care izvorăște firul de apă sărată este cunoscut de toți oamenii din satul aflat la câteva sute de metri distanță. Doamna Găbița a fost adusă prima oară, în copilărie, de bunicul ei, care era cărăuș pentru toți vecinii.

„Ne lua și pe noi când eram copii, ca să ne arate unde este această saramură care este benefică pentru toată comuna. De când mă știu copil, acest izvor curge continuu iar acum ne pregătim pentru anotimpul toamnei, să pregătim toate murăturile cu această saramură”, spune doamna Găbița.

În gospodăriile din Mânzălești, saramura care iese din pământ este folosită în fiecare toamnă la prepararea conservelor. Aici totul este natural, ne spune doamna Găbița, care ne asigură că în borcanul cu murături intră numai legumele și fructele adunate din ograda proprie.

Ingredientele sunt spălate bine, curățate, feliate, apoi îndesate în recipient, împreună cu frunze de țelină și câteva fructe. Peste ghiveciul de legume și fructe proapete din borcan se toarnă saramura adusă de la izvor. Este atât de sărată încât trebuie combinată cu multă apă dulce.

„O să punem două căni de saramură, iar restul completăm cu apă. La cantitatea de cinci kilograme de apă, se pune o jumătate de kilogram de saramură. Această apă nu le lasă să se înmoaie, deoarece își iau sare cât știu ele că trebuie”, spune Găbița Anghel, gospodină din Mânzălești.

Frumoasele coline din Mânzăleşti, acoperite de o mantie albă de sare, şi platoul salin Meledic, brăzdat de grote uriaşe formate în sare, oferă peisaje spectaculoase. Turiştii ajunşi în zonă pot admira, printre altele, un lac cu apă dulce format pe un masiv de sare.