Lanterna cu ultrasunete, în locul bastonului pentru nevăzători, invenția unui inginer buzoian

Are aspectul unei lanterne însă emite ultrasunete în loc de lumină. Este prezentarea, pe scurt, a ”dispozitivului de orientare spațială pentru nevăzători”, invenția unui inginer din Buzău și perfecționată cu ajutorul unui tânăr nevăzător. Este realizat din componente procurate de pe internet, de la magazinele de instalații sanitare și modelate la imprimantă 3D.

Cosmin Vatră este numele inginerului care de la jumătatea anului trecut și-a dedicat priceperea, timpul și o parte din veniturile proprii unui proiect destinat prietenilor săi nevăzători. A realizat prototipul unei lanterne cu ultrasunete menit să înlocuiască bastonul alb pe care persoanele cu probleme de vedere îl folosesc pentru a depista obstacolele din calea lor.

Aparatul funcționează pe principiul radarului sau pe cel de orientare al liliecilor. ”Obstacolele reflectă ultrasunetele generate și în funcție de timpul scurs din momentul emisiei până la recepție se poate calcula distanța. În funcție de distanță, dispozitivul produce niște vibrații cu ajutorul unui motoraș preluat de la telefoane. Cu un comutator poți seta distanța de utilizare. Dacă ești afară, în momentul în care dai de un obstacol de la doi metri începe ușor de tot să vibreze iar vibrația crește cu cât de apropii. Fascicul are un unghi de 15 grade care le oferă un culoar mai precis”, explică inginerul Cosmin Vatră.

Fabricarea unei lanterne cu ultrasunete necesită o investiție de 60 – 70 de lei și circa opt ore de muncă. Carcasa are trei elemente: o țeavă din polipropilenă, partea principală, cumpărată de la magazinele de instalații sanitare, și capetele confecționate la imprimantă 3D, prevăzute cu mufele pentru încărcarea acumulatorilor și senzorii care emit și recepționează ultrasunetele. Componentele interioare, între care un acumulator, un microcontroler și motorașul pentru vibrații, sunt asamblate manual.

Continuarea reportajului, pe adevarul.ro

Fii Reporter