duminică, 21 aprilie, 2024

La Berca au răsărit căsuţe din lut cu ferestre făcute din parbrize

La Berca au răsărit căsuţe din lut cu ferestre făcute din parbrize

Facebook
Twitter
Email

Un minisat cu căsuţe din lut cu ferestre făcute din parbrize, cu sticle puse în pereţi ca să intre lumina şi cu acoperiş pe care va creşte iarba se află în curs de amenajare în comuna buzoiană Berca. Iniţiatorul proiectului este o învăţătoare care vrea să includă ansamblul într-un circuit turistic ecologic. Căsuţele sunt construite dintr-un amestec de pământ lutos, nisip, paie de grâu sau de orz şi apă. Fără cofraje, cărămizi sau substanţe chimice. Sunt rotunde, fără colţuri şi muchii. În pereţii exteriori au fost modelate nişe în care sunt puse sticle de diverse culori sau borcane prin care intră lumina de afară. Cât despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de maşină reciclate, care nu ar trebui să se aburească.

Căsuţele vor avea şi centrale termice, pentru că turiştii îşi vor dori confort. Ansamblul care cuprinde cinci case te duce cu gândul la o poveste. Nicoleta Marin, iniţiatoarea proiectului, spune că ideea de a ridica aceste căsuţe ecologice i-a venit după ce un alt proiect, acela de a ridica un parc eolian, a eşuat din cauza costurilor mult prea ridicate. „Am vrut să facem un parc eolian. N-am reuşit şi am zis apoi să rămânem în acelaşi domeniu, eco. Când am realizat că ne costă prea mult să restaurăm case ţărăneşti vechi şi tot căutând pe internet idei despre ce am putea să facem, am dat peste casele cob, care mi s-au părut interesante. A fost mai greu la început până ne-am învăţat cu tehnica cob, pentru că, deşi am colaborat cu arhitecta Ileana Mavrodin, ea nu a participat la lucrări efectiv. Avem cinci case de cob, merge greu să le ridicăm pentru că nu e ca şi cum ai face o casă din cărămidă.

DSC 0441

Trebuie să fie anumite condiţii meteo, să fie soare, să bată vântul. Am reuşit să ridicăm toate zidurile”, afirmă Nicoleta Marin. După ce minisatul eco va fi terminat, iniţiatoarea proiectului intenţionează ca în centru să fie amenajată o piaţă locală, unde să fie promovate produsele tradiţionale din zona Berca, respectiv cârnaţii de Pleşcoi, dar şi babicul şi covrigii de Buzău.

Ea mai spune că prin acest proiect, „Cob Village”, vrea să promoveze zona Buzăului. „Am zis că dacă venim cu altceva decât cu o simplă pensiune poate atragem mai mulţi turişti care vin aici, la noi, pentru că avem Vulcanii Noroioşi, avem cârnaţii de Pleşcoi, dar turiştii vin şi pleacă, nu lasă nimic în comună”, spune iniţiatoarea proiectului. Nicoleta Marin, realizatoarea proiectului de la Berca crede că o astfel de casă este locuinţa pe care oricine şi-o doreşte pentru că este eco şi rezistă la seisme, neexistând pericolul ca zidurile să cadă peste cei aflaţi înăuntru.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Împrumutul rapid: Când timpul este esential

În lumea finanțelor personale, un împrumut rapid poate oferi soluții rapide și eficiente dacă te confrunți cu probleme financiare urgente sau imprevizibile. Asemenea unui buton