vineri, 29 septembrie, 2023

Irisul dulce, propus ca nou îndulcitor de către cercetătorii din Buzău. Ce spun cofetarii

Irisul dulce, propus ca nou îndulcitor de către cercetătorii din Buzău. Ce spun cofetarii

Facebook
Twitter
Email

Cofetarii așteaptă cu interes zahărul produs din iris, frumoasa floare cu un parfum puternic. Cercetătorii buzoieni de la Banca de Resurse Vegetale Gentice cultivă și îmbunătățesc zeci de variante de stânjenel. Unele impresionează prin colorit, altele prin parfumul pe care-l emană, însă există și un soi comestibil din care se extrage un îndulcitor puternic.

Nelu Cornovac este un reper printre cofetarii din Buzău, cu peste 50 de ani experiență. De-a lungul vremii a folosit în preparatele sale diverse tipuri de zahăr și îndulcitori, din dorința de a obține prăjitura perfectă. Este nerăbdător să folosească îndulcitorul din floarea de iris, curios să compare noul ingredient cu zahărul din sfeclă, care este în continuare greu de detronat.

„Zahărul este de bază pentru noi, dă gust, dă o aromă. Deci, dacă noi o să folosim noua substanță pe care domnii o produc, așteptăm aceleași calități. Orice îndulcitor trebuie să aibă niște calități, să nu schimbe gustul, să nu schimbe mirosul, să nu schimbe consistența”, spune Nelu Cornovac, cofetar din Buzău.

La nivel mondial se folosesc mulți îndulcitori sintetici sau extras din cartofi. Acestora li se va adăuga în curând zahărul din iris. Considerate printre cele mai frumoase și parfumate flori, perfecte pentru decorațiuni, stânjeneii sunt și materie primă pentru parfumuri iar, în viitor, în industria alimentară. Cercetătorii Băncii de Resurse  Genetice Vegetale din Buzău cultivă iriși din toate culorile, mărimile și formele, și pun accent, mai nou, pe îmbunătățirea unei specii de iris dulce.

„Planta este dulce și sigur pe viitor se lucrează ca această dulceață a plantei să fie utilizată ca îndulcitor natural. Deși, majoritatea speciilor de iris nu sunt comestibile, ba chiar au substanțe toxice, vorbim de varietăți care pot fi folosite în alimentație și din care putem extrage substanțe dulci”, declară cercetătorul Costel Vânătoru.

Din punct de vedere al concentraţiei de zahăr, irisul este aproape de plantele clasice, precum sfecla sau trestia de zahăr. Pe lângă irisul cu gust dulce, cercetătorii buzoieni mai produc în grădinile experimentale tuberculi pentru alte aproape 30 de varietăți de stânjenei. Unele flori impresionează prin colorit, altele prin parfumul pe care-l emană.

„Poate cel mai mult impresionează irisul negru, o floare închisă la culoare, aproape de negru, o floare frumoasă, decorativă. Sunt și alte culori spectaculoase, cum este tipul somon, denumit așa pentru că are culoarea somonului. Cel mai parfumat este irisul galben”, spune Costel Vânătoru, director Banca de Resurse  Genetice Vegetale din Buzău.

În curtea unității de cercetare sunt și alte flori din care se produc uleiuri esențiale. Una dintre ele, de o frumusețe aparte, este utilizată la prepararea mirului. Cistus Ladaniferus produce o rășină aromată pe frunze, cu multe proprietăți. Sute de specii de flori, din specii rare și pe cale de dispariție, și-au găsit adăpost în cadrul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău. Printre ele găsim și floarea de colț, plantă amenințată din cauza colectării excesive, chiar dacă este protejată prin lege.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.