sâmbătă, 13 iulie, 2024

VIDEO „S-a întunecat cerul şi nu s-a mai văzut nimic!”. Imagini apocaliptice cu potopul de la Tisău

VIDEO „S-a întunecat cerul şi nu s-a mai văzut nimic!”. Imagini apocaliptice cu potopul de la Tisău

Facebook
Twitter
Email

Ploaia diluviană care s-a abătut marţi seara asupra gospodăriilor din localitatea buzoiană Valea Sălciilor, comuna Tisău, i-a lăsat cu gura căscată pe săteni. Oamenii au povestit şocaţi la scurt timp după ce potopul s-a mai domolit că nu au mai apucat să vadă până acum o asemenea furie a naturii. „La un moment dat s-a întunecat cerul şi nu s-a mai văzut nimic. Mi-am dat seama că e semn rău că toate animalele nu mai aveau linişte şi voiau să fugă din coteţe”, povesteşte Floarea Grigore, în vârstă de 74 de ani.

Furtuna de marți seară a pornit din senin, spun oamenii. A turnat cu găleata până când unii dintre săteni au fost luaţi pe sus, la propriu. Apa a năvălit în câteva zeci de locuinţe şi a făcut prăpăd. A adus mâl şi lemne din munte şi i-a lăsat pe oameni, în câteva minute, fără agoniseala de-o viaţă. Acum plâng şi îşi blesteamă zilele deşi de-abia au scăpat din tăvălugul apelor.

Cei mai tineri au fost şi cei mai curajoşi. Ei nu s-au speriat că ar putea fi luaţi de viitură, au pus mâna pe telefoanele mobile şi au imortalizat casele răvăşite de puhoaie dar şi torenţii care s-au format în numai câteva minute de la apa venită vijelios de pe versanţi. VEZI mai jos inregistrarile tinerilor din Tisău 

 Apele învolburate au acoperit drumurile şi au năvălit în case, distrugând totul. Şuvoaiele au înconjurat locuinţele iar oamenii şi-au văzut moartea cu ochii. După salvare au strigat disperaţi şi doi ciobani rămaşi captivi la o stână.

Furia apelor a mutat din loc două autoturisme pe care le-a târât câteva sute de metri. Autorităţile locale şi cei de la ISU vor face evaluarea pagubelor produse de inundaţii în cursul zilei de miercuri, pe lumină, când vor intra în fiecare locuinţă.

În urma ploilor căzute în ultimele ore şi a torenţilor veniţi de pe versanţi, au fost înregistrate probleme pe DJ 100 H în zona localităţii Tisău şi pe DJ 203 G la Ciolanu.

Consiliul Judeţean a acţionat imediat, trimiţând echipe pe teren, echipe care evaluează situaţia şi iau măsuri pentru asigurarea siguranţei circulaţiei, respectiv pun semne de avertizare a şoferilor, parapeţi şi impun restricţii de circulaţie.

”Am intervenit imediat ce situaţia a impus-o, pentru a ne asigura că cetăţenii sunt în siguranţă. Suntem pregătiţi, în continuare, în cazul în care vor apărea şi alte probleme, generate de ploile începute aseară”, a spus Preşedintele Consiliului Judeţean, Cristi Bîgiu.
După ce se vor opri ploile se va face şi o evaluare a pagubelor, pentru a putea fi remediate.

La Tisău a fost tasată partea carosabilă în dreptul unui podeţ, drept pentru care aseară a fost întreruptă circulaţia. Aceasta a fost reluată în această dimineaţa, pentru microbuze şi autoturisme.

La Ciolanu, apa a blocat un podeţ şi a intrat pe sub astfalt. Au fost impuse restricţii de circulaţie şi se circulă pe o singură bandă. Ultimele informaţii arată că şi la Nă eni sunt probleme pe drumul spre Finţeşti, respectiv DJ 205. O echipă de specialişi ai Consiliului Judeţean se află pe drum, pentru a evalua situaţia şi pentru a lua măsurile care se impun. (F.M.)

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.