marți, 14 mai, 2024

Holograma unui valoros obiect de tezaur va fi proiectată de buzoieni la Târgul de Turism

Holograma unui valoros obiect de tezaur va fi proiectată de buzoieni la Târgul de Turism

Facebook
Twitter
Email

Buzăul va fi prezent la Târgul Naţional de Turism al României, organizat de Romexpo Bucureşti în perioada 15-18 februarie, cu holograma celei mai mari piese de chihlimbar din lume, un bulgăre în greutate de 3.480 grame. Pepita de ambră, clasificată ca obiect de tezaur și adusă în Muzeul Judeţean Buzău, de la Colți, are o vechime cuprinsă între 40 şi 70 de milioane de ani.

Era folosită ca opritor de ușă de către o bătrână din Colți, care nu bănuia cât de valoros este bolovanul maroniu. Bucata de rumanit are o valoare inestimabilă și de aceea, pentru mutarea ei dintr-un loc în altul este nevoie de măsuri sporite de securitate.

În prima zi a Târgului de Turism al României va avea loc la standul Buzăului o degustare de vinuri, organizată în colaborare cu Staţiunea de cercetare şi dezvoltare pentru viticultură şi vinificaţie Pietroasa, unde specialiştii staţiunii vor prezenta patru sortimente de vin produse în Buzău. Vor fi organizate degustări ale produselor tradiţionale locale precum cârnaţi de Pleşcoi, covrigi de Buzău, babic și ghiudem. Standul Consiliului Judeţean Buzău va putea fi vizitat în Pavilionul B2 din incinta Romexpo.

Pentru turiştii interesaţi de Ţinutul Buzăului, în cadrul standului au fost pregătite pliante, broşuri, hărţi şi un exponat sub forma unei holograme a celei mai mari piese de rumanit din lume.

„Una dintre atracţiile principale ale standului va fi holograma ce va reprezenta o pepită de chihlimbar. Dar nu orice pepită de chihlimbar, ci cea mai mare din lume, care se regăseşte în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău. Este un îndemn de a vizita Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, unic în România. Acesta a fost modernizat în anul 2020 şi prezintă în mod inedit, cu ajutorul tehnologiei, povestea chihlimbarului, deţinând şi o importantă colecţie de rumanit”, informează CJ Buzău.

Chihlimbarul este o piatră formată prin fosilizarea răşinii unor anumite specii de pin. Este transparentă, cu forme translucide, opace, de nuanţe ce merg de la galben ca mierea la brun-roşcat sau verde-negru. Ambra, cum i se mai spune, se găseşte în mai multe variante, cele mai cunoscute – în zona Mării Baltice şi în Sicilia, în Carpaţii României, Sahalin, Rusia, şi în Myanmar.

Localitatea Colţi este singura din România unde ambra, răşina fosilizată, se găseşte în albiile pâraielor. Mai sunt şi alte locuri pe raza comunei, cum ar fi Strâmba, Faţa Repede, Căţeasca şi Dănciuleşti, unde au fost găsite bucăţi foarte mari de chihlimbar şi unde sătenii îl caută încă la suprafaţă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.