GALERIE FOTO Peste 4 kilograme de chiștoace au fost adunate de voluntari din Gara Buzău

O acțiune de ecologizare organizată joi de un grup de voluntari a vizat salubrizarea Gării Buzău. O oră le-a luat celor 30 de voluntari să curețe peroanele și sălile de așteptare, de unde au adunat peste 4 kilograme de chiștoace.

Acţiunea organizată la nivel naţional „NU arunca chiştoace – strada nu e scrumieră” a fost iniţiată la Buzău de Elena Ioniţă, cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Buzău, Asociaţiei ”Împreună pentru buzoieni”, Asociaţiei Alexandru Marghiloman şi Societăţii Exploratorilor.

Iniţiatorii au creat un eveniment pe reţelele de socializare, prin care şi-au propus să implice orice buzoian dornic să facă oraşul mai curat. În eveniment s-au implicat şi reprezentanţi ai societăţii de salubrizare din oraş.

Acţiunea, pe lângă curăţarea oraşului, a avut şi scopul de a trage un semnal de alarmă privind pericolele şi poluarea pe care le pot aduce chiştoacele aruncate pe stradă.

Pe lângă activitatea de curăţenie, voluntarii au împărţit scrumiere mobile, un dispozitiv mic, uşor de purtat în buzunar sau geantă, care să depoziteze mucurile de ţigară.

”Acţiunea va fi repetată o dată pe lună, deşi, chiar dacă am strânge în fiecare zi tot nu ar fi de ajuns. De aceea cred că trebuie să ne concentrăm mai mult pe procesul de conştientizare a cetăţenilor”, a fost concluzia Elenei Ioniţă, postată pe pagina sa de socializare.

Chiștoacele nu sunt biodegradabile, ele conțin în filtru urme de tutun nears, afectând vietățile marine, dar și pe noi, prin dizolvarea unor substanțe chimice dăunătoare în apa din pământ. Pe stradă aruncate, ele pot dăuna păsărilor.

La finalul acțiunii, voluntarii au adunat 4,2 kilograme de chiștoace din zona Gării Buzău.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI