vineri, 24 mai, 2024

FOTO Turul cascadelor din județul Buzău, terapie prin frumos și relaxare

FOTO Turul cascadelor din județul Buzău, terapie prin frumos și relaxare

Facebook
Twitter
Email

Zona de munte a județului are, pe lângă lacurile deja știute de turiști, două căderi de apă foarte frumoase: La Șipot și Pruncea. Impresionează nu atât prin dimensiuni, cât prin frumusețea lor și a peisajului din jur. Sunt, de asemenea, un pretext de a vizita și alte obiective ale Buzăului.

Cascada La Șipot se află în comuna Chiojdu. Din Capitală, sunt 135 de kilometri, de la Ploiești sunt 50 de kilometri, prin Vălenii de Munte, iar din Buzău, 65 de kilometri.
Accesul se face dinspre Drumul Național 10, care leagă Buzăul de Brașov. Dacă veniți dinspre Buzău, de la Cislău virați la dreapta, pe drumul județean 102 B, de unde mai aveți de mers aproximativ 20 de kilometri.

Dinspre Vălenii de Munte, mergeti spre Drajna – Ogretin – Nucșoara și apoi aveți la dreapta (spre Starchiojd) Valea Plopului. Coborâți serpentinele, treceți de o clinică cu gard de piatra și peste 400 de metri este o troiță și stația de autobuz. Mergeți înainte pe direcția Starchiojd și treceți dealul la Chiojdu Mic. La un pod virați stânga brusc și mergeți până când veți observa indicatorul: „spre Cascadă”.

”Cascada La Șipot este o cascadă de cinci – șase metri înălțime, într-o zonă absolut sălbatică, nepipăită, necontrolată”, o descrie Ioan Lezeu, proprietar de pensiune din Chiojdu.

maxresdefault

Chiar în dreptul cascadei La Șipot a fost amenajată o pensiune cu 58 locuri de cazare în apartamente sau căsuțe. Oferta pensiunilor este bogată în zonă.

Cei care vor să descopere aerul curat şi frumuseţea zonei, sunt sfătuiţi să renunţe la maşină şi să meargă pe mâna sătenilor care la un preţ modic le oferă o plimabre pe Valea Chiojdului în căruţe tradiţionale. Tot de la Chiojdu se poate pleca în drumeție spre ”Lacul Vulturilor” sau ”Lacul fără fund”, aflat în apropierea Vârfului Mălâia, la 1.400 metri altitudine.

Cascada Pruncea – Caşoca, cea mai frumoasă cascadă din judeţul Buzău, este situată în Masivul Podul Calului, la aproximativ 10 km de Barajul Siriu. Este o cădere de apă ce măsoară 17 metri, situată pe Râul Caşoca. Întreg bazinul pârâului Caşoca cuprinde o suprafaţă de 5.990 ha, din care trei sferturi se găsesc pe stânga firului apei şi numai o pătrime pe dreapta.Întregul bazin este împădurit, cu fag, brad şi molid.

poza-4471_1

În partea stângă a cascadei există o deschizatură, folosită, conform legendei, ca ascunzătoare de haiducul Gheorghilaş, fost pandur în oaştea lui Tudor Vladimirescu.
La Cascada Pruncea se ajunge relativ ușor. Cum vii de la Nehoiu spre baraj, virezi la dreapta pe drumul care duce spre Cabana 14 Scaune. Trebuie reținut că traseul de aproape 4 kilometri până la cascadă se face pe un drum pietruit și durează cam 20 de minute. Se mai merge pe jos aproximativ 200 de metri însă merită efortul.

Variante de cazare sunt atât în vecinătatea rezervaţiei, în pensiunea 14 Scaune, dar și în localuri din jurul lacului de acumulare Siriu, un alt obiectiv turistic important. “Peisajul de aici rivalizează cu zone similare din ţări cu turism avansat”, spune Sergiu Tutulan, administratorul pensiunii Izvorul Bucuriei, din Siriu.

roturism_galerie_barajul-siriu_foto1

Un alt obiectiv turistic important din judeţul Buzău este lacul de acumulare Siriu, o întindere de apă care s-a acumulat prin sugrumarea apelor râului Buzău. În urma construirii barajului, drumul naţional care leagă Buzăul de Braşov şi-a schimbat ruta, ocolind lacul de acumulare Siriu iar în acest scop au fost construite mai multe viaducte spectaculoase.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.