luni, 26 februarie, 2024

FOTO şi VIDEO Prima stație inteligentă de colectare din România, inaugurată la Buzău

FOTO şi VIDEO Prima stație inteligentă de colectare din România, inaugurată la Buzău

Facebook
Twitter
Email

Buzoienii interesați de reciclare au la dispoziție, începând de miercuri, prima stație inteligentă de colectare a 10 tipuri de deșeuri. Stația, prima de acest fel amplasată în România, este realizată de Green Group din Buzău, în colaborare cu Primăria municipiului Buzău și Carrefour. Sistemul, numit Sigurec 1, integrează cea mai nouă și inteligentă soluție de preluare a 10 tipuri de deșeuri din ambalaje (deșeuri PET, doze de aluminiu, butelii de sticlă, butelii PE, PP, Tetra Pack, sacoșe/folii ambalaj PE, PP , hârtie și cartoane) și echipamente electrice sau electronice.

„Este prima stație de acest fel ce operează în țară și cred că și în Europa de Est. Sistemul se dorește a fi foarte prietenos cu cetățeanul și cetățeanul devine furnizor direct al industriei de reciclare. În plus valoarea reziduală a materialului pe care cetățeanul il are ca și deșeu este răscumpărată de noi și cetățeanul devine furnizorul nostru noi capitalizând valoarea deșeului în cumpărăturile cetățeanului. Bonul valoric pe care îl primesc este atât un beneficiu material, cât şi o garanţie a faptului că deşeul reciclat de ei este valoros”, a explicat Constantin Damov, co-fondator Green Group.

Sistemul oferă posibilitatea răscumpărării deșeurilor cu bonuri valorice ce pot fi folosite în hipermarketurile Carrefour. De exemplu, pentru un PET, clienţii primesc 0,05 lei, iar pentru o doză de aluminiu – 0,03 lei. În cazul aparatelor electrice şi electronice (DEEE), se oferă 0,8 lei/kg pentru frigidere, 0,6 lei/kg pentru fiare de călcat, 1,5 lei pentru laptopuri.

La eveniment au participat reprezentanții Primăriei Buzău, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, reprezentanți ai Green Group dar și elevi de la mai multe școli din oraș.

statie 2

 

statie 3

 

statie 1

 

statie 5

 

statie 7

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.