FOTO Misiune de salvare a doi pui de urs, coordonată de Garda de Mediu Buzău

Doi pui de urs prinși în laț, într-o pădure din zona de munte a Buzăului, au fost salvați în urma unei misiuni contracronometru la care au participat specialiști din mai multe instituții. Mobilizată rapid de comisarii Gărzii de Mediu, echipa mixtă a reușit eliberarea puilor în mai puțin de o oră de la sesizare.

Comisariatul județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu a primit în jurul orei 11.30 informația conform căreia doi pui de urs sunt prinși în laț pe raza comunei Gura Teghii, în fondul de vânătoare administrat de AVPS Interagro.

La scurt timp, reprezentanții Gărzii de Mediu Buzău au constituit, în baza legii, un comitet tehnic de intervenție pentru salvarea puilor și reintroducerea lor în habitatul natural de origine. S-au alăturat echipei de salvare veterinari de la DSVSA, jandarmi, reprezentanți ai Primăriei Gura Teghii, ai Agenției pentru Protecția Mediului, dar și specialiști din Covasna.

Comisariatul Gărzii de Mediu Buzău a anunțat pe pagina sa de Facebook că misiunea s-a încheiat cu succes, cu toate că s-a desfășurat cu dificultate, din cauza drumului greu accesibil, dar și a ursoaicei agresive care își păzea puii prinși.

Pe toată durata acțiunii, paznicii de vânătoare au fost nevoiți să gonească ursoaica departe de locul în care puii erau scoși din laț. ”S-a reușit îndepărtarea ursoaicei, tranchilizarea celor doi pui de urs, eliberarea din laț, tratarea lor și plasarea in pădure. (…) Colaborarea bună între instituții a dus la salvarea puilor de urs”, scriu coordonatorii operațiunii de salvare.

Garda Națională de Mediu este un corp specializat de inspecție și control care urmărește respectarea legii în domeniul protecției mediului în scopul prevenirii și descurăjarii fenomenelor infracționale.

Are un rol activ în asigurarea securității mediului, desfășurând activități de prevenire a riscurilor și de limitare a amenințărilor de ordin ecologic, respectiv poluarea resurselor de apă, a aerului, diminuarea fertilității solului, poluarea transfrontalieră și altele.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 323/2010, la sesizarea persoanelor fizice și/sau juridice ori a organelor de poliție, Comisariatele județene ale Gărzii Naționale de Mediu iau măsuri imediate pentru preluarea și plasarea provizorie în custodie în cadrul centrelor de reabilitare/îngrijire a exemplarelor de faună sălbatică capturate accidental, bolnave, rănite sau aflate într-un stadiu timpuriu de dezvoltare, până la atingerea stării fiziologice normale care să le permită reintroducerea în habitatele naturale de origine.

 

Fii Reporter