vineri, 17 mai, 2024

FOTO Lista celor zece sculpturi monumentale ce vor înfrumuseţa Buzăul, în urma unui simpozion internaţional

FOTO Lista celor zece sculpturi monumentale ce vor înfrumuseţa Buzăul, în urma unui simpozion internaţional

Facebook
Twitter
Email

Simpozionul internațional de sculptură – o premieră absolută pentru municipiul Buzău – s-a deschis, ieri, Vila Albatros. Simpozionul se desfășoară sub titulatura „Memoria apei” și este dedicat sărbătoririi a 1.650 de ani de atestare a numelui orașului Buzău.

Evenimentul este organizat de Primăria Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în colaborare cu sculptorul Bogdan Adrian Lefter și cu firma Rotec.

Cei zece artiști care participă la simpozion și-au prezentat, luni, viitoarele lucrări de artă, deocamdată în machete. În zilele următoare vor începe efectiv să lucreze la realizarea lor, la dimensiunile reale.

Fabrica Rotec le-a pus la dispoziție una din halele sale, utilajele necesare pentru manevrarea blocurilor de marmură și a materialelor folosite, precum și o parte din instrumentalul pe care artiștii îl vor solicita.

Buzoienii care doresc să-i vadă la lucru pe sculptori pot să plece cu autobuzul din fața parcului Crâng. „Sunt momente istorice și, pentru acest lucru, în fiecare sâmbătă, un autobuz electric de la Tranbus va putea duce și aduce buzoieni la Rotec”, a precizat primarul Constantin Toma.

Câteva lucrări vor fi amplasate în Parcul Tineretului, unele dintre ele chiar pe suprafața lacurilor și se vor încadra perfect în titulatura acestei prime ediții a Simpozionului, Memoria Apei.

Sculptorii selectați prin concurs de către juriul de specialitate și prin votul publicului pentru prima ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură de la Buzău 2022 sunt: Amin Balaghiinalou, din Iran, cu lucrarea „Dive into memory” (Scufundare în memorie), Andrej Mitevski din Macedonia de Nord, cu lucrarea „Duality” (Dualitate), George Minchev, din Bulgaria, cu lucrarea „Caught wave” (Fragment din ceva mai mare), Ionuț Marin, din România, cu lucrarea „Splash”, Kirill Grekov, din Estonia, cu lucrarea „Big catch” (Mare captură), Kiryl Krokhaliou, din Belarus, cu lucrarea „Look around” (Uită-te în jur), Marino di Prospero, din Italia, cu lucrarea „The phoenix arab” (Phoenixul arab), Valerian Jikia, din Georgia, cu lucrarea „Road to eternity” (Drumul către eternitate).

Lor li se alătură, în calitate de invitați speciali, Bogdan Adrian Lefter, cu lucrarea „Butterfly effect” (Efectul fluture) și Bogdan Severin Hojbotă, cu lucrarea „Străjer al apelor” (Guardian of waters).

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.