FOTO Expoziție unică în lume, la Muzeul Județean Buzău. Colecția este dedicată primului român care a făcut ocolul lumii pe jos

Muzeul Judeţean Buzău are de miercuri o expoziţie unică în ţară, în memoria buzoianului Dumitru Dan, primul globe-trotter român. ”Ocolul lumii pe jos” se numeşte colecţia alcătuită din 677 de obiecte de patrimoniu şi din numeroase bunuri cu valoare istorică.

Dumitru Dan, globe-trotter şi explorator, a rămas în istorie după ce a reuşit să facă înconjurul lumii fără a se folosi de vreun mijloc de transport.

La începutul secolului trecut, a făcut înconjurul lumii pe jos, A parcurs în şase ani 100.000 de kilometri, îmbrăcat în straie populare şi încălţat cu opinci tradiţionale. Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit în expediţia cu o miză de 100.000 de franci.

Dumitru Dan a rupt în călătoria sa 497 de perechi de opinci. Pentru a ilustra acest fapt, tot atâtea opinci au fost confecţionate special pentru această expoziţie, care ete amenajată la etajul Muzeului Judeţean Buzău.

Pe lângă deosebitele diorame care surprind etape ale călătoriei lui Dumitru Dan prin lume, expoziţia mai beneficiază şi de moderne sisteme multimedia precum şi de o cabină în care vizitatorii pot încerca straiele cu care cei patru români s-au abenturat în marea călătorie.

”Povestea celor 497 perechi de opinci“ este rezultatul unui proiect cu finanţare externă de 77.224 euro în cadrul programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Artizanul proiectului este muzeograful buzoian Mădălina Oprea.

Profesorul doctor Silviu Neguţ, care l-a cunoscut îndeaproape pe celebrul călător şi care a scris despre el, regretă că buzoianul nu a fost apreciat la adevărata lui valoare de conaţionali.

Oriunde au poposit, cei patru români angajaţi în ocolul pământului, au purtat costumele naţionale şi au dansat şi cântat româneşte. Au fost bine primiţi oriunde şi au primit aplauze la scenă deschisă, indiferent în ce ţară sau pe ce continent se aflau.

Doar Dumitru Dan a reuşit să se întoarcă acasă. Ceilalţi trei au murit pe drum, în această încercare grea, de a străbate globul pe jos, indiferent de anotimp şi de starea vremii.

Anul trecut Dumitru Dan a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Buzău.

 

Fii Reporter