duminică, 8 septembrie, 2024

VIDEO Documentar de promovare turistică a județului, rodul Şcolii de vară pentru tinerii jurnalişti din Buzău

VIDEO Documentar de promovare turistică a județului, rodul Şcolii de vară pentru tinerii jurnalişti din Buzău

Facebook
Twitter
Email

Cea de-a patra ediție a ”Şcolii de vară pentru tinerii jurnalişti din Buzău” a ajuns la final. Peste 20 de elevi din Colegiile Mihai Eminescu şi B.P. Haşdeu din Buzău au învăţat de la membrii Asociaţiei Jurnaliştilor din Buzău ce înseamnă să lucrezi în presa scrisă sau televiziune.

Pe durata vacanței de vară, alături de jurnalişti corespondenţi ai televiziunilor naţionale, adolescenţii au mers pe teren, au documentat, au filmat şi au stat de vorbă cu buzoienii. Iar la final au pus totul pe hârtie şi au realizat un amplu proiect intitulat Buzău, ţinut de legendă, în care prezintă cele mai importante atarcţii turistice din judeţ.

La finalul stagiului de pregătire, tinerii jurnalişti s-au declarat încântaţi de experienţa de care au avut parte dar au recunoscut că munca în mass-media este mult mai grea decât pare la prima vedere.

Prezentarea proiectului a avut loc joi, la Consiliul Județean, în prezența participanților și a autorităților locale.

”Copiii care au participat la scoala de vară de jurnalism au prezentat astăzi, alături de mentorii lor, filmul de prezentare a județului Buzău pe care l-au realizat alături de jurnaliștii buzoieni, membri ai Asociației Jurnaliștilor. Mă bucur că și Consiliul Județean a putut să sprijine acest proiect mai ales că astfel de inițiative sunt menite să formeze tânăra generație. Felicitări tuturor elevilor implicați în proiect și felicitări jurnaliștilor care i-au inițiat în tainele acestei meserii!”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Proiectul inedit “Şcoala de vară a tinerilor jurnalişti” a ajuns în acest an la cea de-a patra ediţie. În luna iunie, imediat după terminarea cursurilor, s-au derulat întâlnirile de pregătire teoretică organizate la sediul Asociaţiei Jurnaliştilor din Buzău la care au răspuns prezent 23 de elevi de la intituţiile de învăţământ etalon din muncipiul Buzău ,BP Hasdeu şi Colegiul Mihai Eminescu.

După o dezbatere informală între voluntari şi jurnalişti, s-au format mai multe echipe de lucru coordonate fiecare de un reporter şi un cameraman. Discuţiile cu elevii au avut scopul de a lămuri câteva din întrebările inerente pe care liceenii le aveau despre această meserie. Ca jurnalişti cu experienţă, a fost interesant să descoperim interesul crescut pentru această ocupaţie liberală a unor elevi de 16- 17 ani care nu aveau cunoştiinţe în domeniu însă erau curioşi să afle cum se lucrează la un documentar, la o ştire sau la un reportaj.

După ce au fost familiarizaţi cu termenii uzuali folosiţi în meseria de jurnalist, precum script, stand-up, follow-up, sau cu procedurile folosite la filmare, plan american, travelling, close-up, participanţii la proiect au primit şi sarcini de lucru. Astfel echipele au avut ca termen limită o saptămână pentru realizarea documentării despre obiectivele incluse în filmul documentar ce trebuia realizat.

Vizitele s-au derulat o vară întreagă iar între novici s-a dat o adevărată bătălie de idei pentru susţinerea celei mai bune variante de lucru. În final s-a ales un subiect după care a şi fost conceput scenariul documentarului. Echipa jurnaliştilor a stabilit două zile pentru deplasări la obiectivele din proiect, pe 7 şi pe 20 iulie.

La Vulcanii Noroioşi, voluntarii din proiect au realizat standup-uri în locaţie în care au povestit despre obiectiv. Micii jurnalişti au încercat să fie cât mai convingători şi să atragă prin ceea ce spun interesul celor care vor urmări documentarul.

Extrem de perseverenţi, tinerii reporteri de teren au tras dublă după dublă până ce au reuşit să-şi facă rolul cât mai bine cu putinţă. Micile stângăcii au avut darul să destindă atmosfera şi să creeze un mediu de lucru propice dezvoltării unor abilități pentru voluntari.

Aventura a continuat şi la Tabăra de sculptură de la Măgura, unde s-au făcut standup-uri cu texte improvizate pe loc. Imaginile filmate din drona cu care s-a lucrat surprind pe lângă peisajul mirific şi entuziasmul tinerilor jurnalişti. Elevii au încercat să pună în valoare ceea ce au documentat despre obiectiv, în standup-urile realizate şi să capteze turistul care vine să viziteze zona.

La finalul primei zile de filmări, în staţiunea Sărata Monteoru, adolescenţii au realizat de asemenea standup-uri în care au povestit lucruri mai puţin cunoscute publicului. Cea de-a doua excursie a inclus vizitarea şi filmarea Taberei de Sculptură de la Năeni şi a şantierului arheologic de la Gruiu Dării.

Parte din traseul la Tabăra de Sculptură de la Năeni a fost facut pe jos iar cu acest prilej elevii care au avut-o ca ghid pe bibliotecara comunei, doamna Mariana Ilie, de la care au aflat lucruri nespuse şi nescrise despre istoria locurilor. Peisajul de basm le-a oferit tinerilor jurnalişti posibilitatea să evadeze din cotidian şi de a imortaliza frumuseţile zonei.

Tabăra a fost pentru elevi un motiv în plus de a-şi etala talentul în a fi convingători în faţa camerei de filmat. Şi aici tinerii au realizat standup-uri cu lavalieră, în care au fost punctate idei esenţiale în intelegerea fenomenului care a marcat vreme de 14 ani culmile din Năeni.

În cele din urmă grupul de voluntari şi jurnalişti a ajuns la punctul final al filmărilor: şantierul arheologic de la Gruiu Dării. Pentru cei care au documentat zona, întalnirea cu un trecut extrem de îndepărtat al neamului românesc a fost emoţinantă si plină de suprize.

Adolescenţii au aflat de la jurnalişti despre un loc extraordinar pentru istoria buzoienilor şi au încercat cu mai mult sau mai puţin succes să puna în valoare, cu cuvinte simple dar convingătoare, bogaţia peisajului şi a trecutului milenar. La finalul perioadei destinate filmărilor, tinerii jurnalişti au dezbătut rezultatul muncii de o vară şi au scris impresiile care sunt publicate în acest ziar.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.