miercuri, 21 februarie, 2024

Dispar caii şi căruţele din Bărăganul buzoian. Pe vremuri, mai toţi gospodarii aveau atelaje

Dispar caii şi căruţele din Bărăganul buzoian. Pe vremuri, mai toţi gospodarii aveau atelaje

Facebook
Twitter
Email

Caii au ajuns animale din ce în ce mai rare în satele din Bărăgan. Cel mai clar exemplu vine din comuna Smeeni, o localitate din Buzău unde majoritatea gospodarilor deţineau cai şi căruţe pe vremuri. La Brădeanu, căruţele au ajuns obiecte de decor.

În Smeeni, bătrânii au renunţat la căruţe şi, dintre tineri, din ce în ce mai puţini sunt cei care ţin cai în gospodării.

Ionuţ Velicu este unul dintre crescătorii de cai din Smeeni, pe care îi foloseşte pentru doar pentru agrement. Tonio este cel mai valoros dintre trăpaşii familiei Velicu.

”Calul ăsta a fost campion, a fost adus din Ungaria, a câştigat multe concursuri, iar acum este pentru plăcerea mea. Tonio îl cheamă, opt ani are şi este câştigător de derby. La o cursă a câştigat 35.000 de euro”, spune, mândru, tânărul Ionuţ Velicu, un pasionat crescător de cai de rasă.

Ionuţ spune că, de când l-a adus acasă, nu l-a înhămat niciodată la căruţă pe Tonio, ci numai la şareta pentru curse. ”Pentru cărat, avem maşini, tractoare cu remorcă. Caii au cam dispărut din zonă, pentru că vechii căruţaşi au îmbătrânit iar copiii lor nu le-au preluat tradiţia”, spune el.

Mulţi dintre localnici au vândut caii şi căruţele şi le-au înlocuit cu motocositoare cu remorcă, care costă de la 1.500 de lei, una şi ajung până la 5.000 de lei, dacă e mai performantă.

La Brădeanu, localitate vecină comunei Smeeni, căruţele au ajuns obiecte de decor. Este aproape imposibil pentru cei care străbat această localitate să nu observe expoziţia de căruţe vechi, de pe o parte şi de cealaltă a Drumului Judeţean 203D.

În ultimii ani, străzile localităţii au fost decorate cu câteva căruţe vechi, revopsite şi încărcate cu ghivece de flori şi figurine din ceramică.

Aleşii locali din Brădeanu au adunat căruţele vechi de la proprietarii de cai din localitate, le-au recondiţionat, le-au împodobit cu flori şi le-au aşezat pe marginea drumului. Prima căruţă din muzeul stradal, care a fost aşezată în centru, a fost chiar căruţa primăriei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.