luni, 11 decembrie, 2023

Demersuri ale Consiliului Județean pentru construirea unui al treilea pod între Buzău și Vadu Pașii, lângă celelalte două vechi

Demersuri ale Consiliului Județean pentru construirea unui al treilea pod între Buzău și Vadu Pașii, lângă celelalte două vechi

Facebook
Twitter
Email

Construirea unui pod nou, al treilea, în vecinătatea celorlalte două vechi, peste râul Buzău, în zona Vadu Paşii, a rămas singura soluţie pentru Consiliul Judeţean. Autoritățile au decis să renunţe la varianta recondiţionării monumentului istoric, în favoarea construirii unui nou pod rutier, după ce Ministerul Culturii a respins soluția de reabilitare propusă. Unul dintre podurile vechi este opera lui Anghel Saligny și este tranzitat de calea ferată care leagă Muntenia de Moldova.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău au decis să renunţe la varianta recondiţionării monumentului istoric, în favoarea unei soluţii mai rapide şi poate chiar mai ieftine, construirea unui nou pod, în vecinătatea celui vechi. Autorităţile au adoptat noua variantă, vehiculată, de altfel, în ultimul timp, după ce Ministerul Culturii a dat aviz negativ soluţiei tehnice de restaurare a vechiului pod, declarat monument istoric.

Pentru restaurarea podului problemă s-au făcut demersuri şi s-au căutat soluţii legale timp de zece ani. Autorităţile judeţene dau vina pe ambiguitatea legislaţiei ce se refera de monumentele istorice. Consiliul Judeţean încearcă, acum, să găsească o soluţie de finanţare, dinspre Ministerul Dezvoltării.

”Am făcut demersurile necesare la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul Culturii, și mai mult ca sigur va începe construcția unui alt pod lângă podul monument istoric de la Vadu Pașii. Legile spun că pentru a reabilita un monument istoric inmpune mai multe aspecte”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

În anul 2015, mai multe utilaje şi-au făcut apariţia în zona podului de la Vadu Paşii, dar fără intenţia de a demara lurările ce ţineau de restaurarea edificiului, ci pentru a efectua studii geotehnice care să determine structura solului din vecinătatea pilonilor podului.

Unul dintre podurile vechi este opera lui Anghel Saligny și este tranzitat de calea ferată care leagă Muntenia de Moldova.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.