Curtea cu sute de statui: Gigi Becali, Arsenie Boca şi Nicolae Guţă, în galeria figurilor împietrite

Îl cheamă Ion Moacă, dar toată lumea îl strigă „Nenea Gogu. În curtea sa din Pietroasele, are un muzeu al pietrei, format din statuile pe care le-a realizat în ultimii 35 de ani, iar în când are ocazia susţine adevărate recitaluri la acordeon.

Ion Moacă locuieşte la o aruncătură de băţ de locul în care a fost descoperit cel mai preţios tezaur al României, „Cloşca cu puii de aur”. Chiar descoperitorii acestei comori erau pietrari din localitate, zonă recunoscută pentru meșterii în ale cioplitului în calcar.

Nenea Gogu lucrează în piatră de când se ştie. A fost singurul dintre copiii familiei pe care părintele, tot pietrar, l-a luat ca ajutor pentru casă. „ Şapte copii a avut, patru băieţi şi trei fete. Nu putea să mă mai dea la şcoală pentru că avea nevoi mari, eram săraci, şi am rămas eu să lucrez la piatră. Lucram la teici, uşuram la cruci cu ciocanul, făceam piatră cioplită. Blocurile le duceam cu boii şi cu căruţa. Tăiam la carieră, doi metri pe doi, aşa cum erau comenzile de la cimitire”, povesteşte cel care a rămas singurul cioplitor din Pietroasele.

Are 73 de ani, e pensionar de mult, și spune că avut toată viaţa meserie grea, la Staţiunea de Cercetare Vini-viticolă, dar nu ca degustător de vinuri, ci ca zidar, tencuitor şi încă vreo două profesii ce presupun mult efort fizic.

Gigi Becali, Cristian Tudor Popescu, Nicolae Furdui Iancu, Bachus, Guţă, Ceauşescu, Toma Caragiu, Mihai Viteazul, toţi „trăiesc” în curtea lui nenea Gogu.

regii

Pe Becali l-a imortalizat de două ori, pentru că îl admiră foarte mult. Una dintre statuile latifundiarului priveşte în sus, pentru că, spune bătrânul sculptor, aşa este personajul, mândru de el. Pe una dintre aleile curţii îi are alăturaţi pe regele Mihai şi pe regele… manelelor, Nicolae Guţă. I-a pus coroană doar unuia dintre ei. ”Regele Mihai când a venit după Revoluţie nu mai avea coroană. Pe Guţă l-am făcut cu coroană pentru că el e regele maneliştilor”, ne explică Ion Moacă.

Continuarea reportajului, pe adevarul.ro.

Fii Reporter