VIDEO Cum petrec Crăciunul ultimii doi locuitori ai unui sat izolat, din Munții Buzăului

Din ce în ce mai multe sate din munții României își numără zilele, din cauza depopulării rapide. Mai sunt totuși cătune pe care le țin în viață o mână de bătrâni legați de glia pe care strămoșii lor și-au întemeiat gospodăriile. Am găsit un astfel de loc uitat de lume în Munții Buzăului, la Chiliile, unde doi bătrâni, soț și soție, își duc traiul într-o izolare de neimaginat pentru mulți dintre noi.

Soții Ion și Dumitra Gheorghe au aproape 80 de ani și sunt singurii locuitori ai cătunului Budești. Vara, mai au doi, trei vecini, însă după sosirea iernii rămân singuri, captivi în vatra cu zecile de case ale așezării dintre munți.

- Promo -

De peste 50 de ani își duc traiul împreună în gospodăria din Budești și, de zece ani, petrec Crăciunul într-o izolare totală.

”Stăm amândoi, aici, singurei. Ne facem oleacă de mâncărică; băieții nu vin, pentru că sunt la serviciu și ei. E o zi ca toate celelalte, până la urmă”, ne spune tanti Dumitra.

Viața în satul părăsit este zilnic o provocare pentru Ion și Dumitra Gheorghe. Celor doi bătrâni le mai țin companie două pisici și trei dulăi, care au și rolul de paznici ai gospodăriei, căreia nu de puține ori îi dau târcoale urșii, mistreții și șacalii.

”E nevoie de ei, pentru că aici vin dihăniile. Toată noaptea patrulează pe aici porcii, șacalii. Urșii ne-au mâncat două capre dar acum vin mai rar, pentru că nu mai sunt prune”, spune nea Ion.

Soții Gheorghe sunt aprovizionați cu medicamente și alimente de bază o dată la două, trei săptămâni, pentru că drumul până în centrul comunei Chiliile este lung și extrem de anevoios chiar și pentru copiii lor.

Au noroc cu păsările și cele două căprițe din ogradă, pe care le îngrijește mai mult bătrâna Dumitra, deoarece soțul ei se mișcă greu, cu ajutorul unei cârje.

Casele abandonate, unele cu pereții dărâmați și cu ușile uitate deschise, gardurile culcate la pământ și ruinele grajdurilor compun imaginea tristă a satului care abia își mai trage suflarea.

”În satul Budești era o atmosferă destul de frumoasă, cu sărbători de iarnă, copii, săniuțe, gospodari cu porcul tăiat. Acum, satul este pustiu, case paraginite, nelocuite, deoarece bătrânii au murit iar tineretul a plecat către oraș sau spre alte țări”, explică Dorel Uță, viceprimar în Chiliile.

Până nu demult, în cătunul Budești, din comuna Chiliile, trăiau peste 40 de familii.

De la Revoluție, însă, comunitatea a început să se stingă, după ce tinerii s-au mutat în alte localități iar bătrânii au murit rând pe rând. Vechea biserică a comunității, în care preoții țineau slujbe la toate sărbătorile, stă acum ferecată.

Fii Reporter