vineri, 23 februarie, 2024

Cum arată ”Coroana episcopului”, ardeiul extrem de iute care seamănă cu o floare. Nici nu poate fi gustat

Cum arată ”Coroana episcopului”, ardeiul extrem de iute care seamănă cu o floare. Nici nu poate fi gustat

Facebook
Twitter
Email

Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a aclimatizat și ameliorat sute de legume care pot avea multiple utilizări. În topul realizărilor este și ardeiul iute care pare a avea petale. Este cunoscut popular cu numele ”Coroana episcopului” și este de o mie de ori mai iute decât ardeiul bulgăresc.

După mulți ani de studiu, specialiştii Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău au creat aproape o mie de varietăți de ardei iute, multe nefiind comestibile din cauza conținutului ridicat de capsaicină, elementul care dă usturimea.

”Ardeiul iute prezintă foarte multe varietăți. Vorbim de ardeiul iute tradițional, cel care este încadrat botanic sub denumirea de Capsicum annuum, pe urmă avem această varietate, Capsicum baccatum, mai avem cu fructul rotund, tip cireașă, deci cu diverse forme. În colecție avem undeva la aproape o mie de soiuri pe care noi le menținem, cu caracteristici deosebite”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum şi se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Este ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, foarte usturat sau nu. Cel mai spectaculos are o formă asemenea unei flori și este de o mie de ori mai iute decât ardeiul iute pentru consum.

”Acest soi de ardei iute, varietatea Baccatum, este apreciat pentru că are o formă deosebită și este foarte iute. Este cunoscut popular cu numele Coroana episcopului. Acesta se comportă la noi ca un soi tardiv, adică produce fructe toamna, are potențial mare de producție, aromă, gust deosebit, dar și un conținut ridicat de capsaicină, de aproape un milion de unități pe scara Scoville”, spune Vânătoru.

Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, expert în horticultură, spune că ardeiul, cu cât este mai iute, cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului. Usturimea este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.

”La noi a fost apreciat ardeiul clasic, cel mai cunoscut fiind cel bulgăresc, pentru că are un conținut scăzut de capsaicină, deci accesibil tuturor, undeva sub o mie de unități pe scara Scoville de capsaicină. Acum, în afară, lumea științifică a descoperit proprietățile capsaicinei ca remediu pentru sănătate. Este folosită foarte mult ca substanță antiinflamatorie în diverse medicamente și, atunci, sigur, se caută varietățile cu conținut ridicat de capsaicină”, declară Costel Vânătoru.

Un alt ardei obţinut la Buzău a ajuns să măsoare până la două milioane de unităţi Scoville, cu mult peste conținutul unui ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de maximum o mie de unităţi Scoville. Nu poate fi mâncat, spune cercetătorul buzoian, deoarece gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.