luni, 6 mai, 2024

Cum arată Casa Florilor, afacerea de familie a unor italieni stabiliți în Buzău

Cum arată Casa Florilor, afacerea de familie a unor italieni stabiliți în Buzău

Facebook
Twitter
Email

Un italian îndrăgostit de țara noastră a inaugurat o seră de flori unică în România, care funcționează precum un supermarket. Oaza de frumusețe, cu zeci de mii de plante decorative pentru interior și grădini se află la intrare în orașul Buzău, într-o construcție din sticlă realizată după ultimele standarde. Afacerea a fost pusă pe picioare de Marco Albanese pentru fiul său, Luca.

Pe membrii familiei Albanese i-am surprins la lucru, în clădirea din sticlă inaugurată zilele trecute. Marco este susținut în acest proiect de soție și fiul său, Luca. Sera italienilor se întinde pe câteva hectare de la intrare în orașul Buzău.

„Este un spațiu destul de mare, este foarte aerisit, care oferă condiții bune plantelor din interior. Ideea a fost ca cei care ne vizitează să se plimbe într-o grădină, la interior, să aibă parte de un ambient plăcută”, declară Marco Albanese, proprietarul serei.

Peste 20.000 de flori de grădină, plante de interior, arbuști și plante aromatice, precum și decoraţiuni și accesorii și-au găsit locul pe rafturi și-n ghivece.

„Avem 200 de specii de plante, pentru interior și exterior, aduse din Polonia, România și Italia, precum și bonsai adus din Asia”, spune Antonela, soția lui Marco.


Sera familiei Albanese funcționează precum un supermarket dedicat frumosului.

„Ceva nou, cu toate florile frumos aranjate. Foarte frumos. Vii și îți iei ce îți place și cum îți place, când ai timp, adică nu ești condiționat de vreun program anume. Nu am mai văzut și cred că nici în țară nu sunt multe astfel de locații”, ne spune un client.

Sistemul de ventilaţie, încălzirea centrală pe peleţi, panourile fotovoltaice si sistemul de umbrire sunt câteva dintre utilitățile care țin în viață miile de plante din seră.

Responsabil de funcționarea ei este Luca, fiul lui Marco. Tânărul de 20 de ani ne spune că florile, atât cele produse aici, cât și cele aduse din alte pepiniere, se ofilesc dacă nu sunt îngrijite cum trebuie.

„Curent electric avem de la panouri solare. Avem instalație de 40 de kilowați care asigură alimentarea de la toată sera. Avem și perdelele specializate pentru umbră, care reflectă soare și mențin o temperatură constantă”, ne explică Luca Albanese, managerul serei.

Marco s-a stabilit în Buzău cu peste două decenii în urmă, după numirea sa ca director la o fabrică de confecții. De mai bine de cinci ani lucrează la proiectul casei florilor, un vis al întregii familii devenit realitate. Preferatele italianului care a reușit să-și împlinească pasiunea în România sunt plantele exotice.

„Am lucrat în asigurări și am colaborat cu dânsul pe asigurări. Știind că face această seră m-am gândit că va fi o chestie foarte frumoasă, dar și o colaborare foarte frumoasă între mine și dânsul”, declară Laura Costin, colaborator al familiei de florari italieni.

Marco Albanese și familia sa au planuri mari. Vor să construiască încă două sere uriașe, toate alimentate cu energie electrică și termică de la eoliene și panouri solare, apoi să înființeze culturi de flori pe suprafețe mari, astfel încât să asigure marfă și pentru export.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.