miercuri, 31 mai, 2023

Cum a reușit conducerea DGASPC Buzău să preia în plasament 65 de copii, fără știrea părinților

Cum a reușit conducerea DGASPC Buzău să preia în plasament 65 de copii, fără știrea părinților

Facebook
Twitter
Email

Părinții a 65 de copii surdo-muți și cu deficiențe de vedere din țară, elevi ai școlii speciale din Buzău, s-au trezit fără voia lor în situația de a fi decăzuți din drepturi. Măsura a fost una strict birocratică, spun reprezentanții Direcției. Copiii sunt trecuți în plasament în regim de urgență, pentru ca instituția să le poată plăti cazarea și masa, plățile fiind declarate ilegale de o decizie a Curții de Conturi întrucât asistații nu figurează ca fiind de pe raza județului.

UPDATE Reprezentanți ai Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului au descins, joi, la Buzău, pentru a verifica modul în care conducerea DGASPC Buzău a decăzut din drepturi părinţii a 65 de copii cu nevoi speciale. Ulterior, vor fi trase concluziile şi nu este exclus să fie dictate măsuri.

Demersul privind decăderea din drepturi se află în faza de instanță, mai mulți părinți fiind citați la Tribunal pentru a exlica motivul renunțării la tutela copiilor.

Zilele trecute, părinții au fost chemați de judecătorii buzoieni să dea explicații legate de motivele pentru care și-au abandonat copiii, acesta fiind momentul în care au aflat despre solicitarea Direcției privind decăderea din drepturi și preluarea copiilor în plasament, în regim de urgență. „Ne-am pomenint cu o comunicare de la Tribunalul Buzău că am fi decăzuti noi ca părinți din drepturi. Mi se pare ceva aberant. Noi îi dăm la școală acolo, dar sunt copiii nostri”, a declarat Marian Bucur, unul dintre părinți.

Directorul Direcției pentru Protecția Copilului din Buzău, Adrian Vintilescu, spune că a decis măsura plasamentului în regim de urgență în urma unui control al Curții de Conturi. Potrivit acestuia, instituția nu poate suporta cheltuielile cu mâncarea și cazarea copiilor din alte zece județe. Direcțiile din județele care au copii în centrele speciale din Buzău ar fi trebuit să facă demersuri în vederea asigurării finanțării, însă ar fi durat prea mult. De aceea, spun reprezentanții DGASPC Buzău, s-a recurs la această măsură, de a-i lua în plasament pe elevi, iar pe părinți să-i decadă din drepturi.

”Față de acestă stare de fapt se impunea o măsură cu caracter temporar, care să permită accesul la educație al copiilor, în acest context fiind urmată procedura privind plasamentul în regim de urgență”, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Buzău. Iată comunicatul AICI!

”Admiterea în centrele rezidențiale publice din județul Buzău a persoanelor cu handicap care au domiciliul în alt județ se va face numai pe baza solicitării formulate de conducătorul DGASPC din unitățile administrativ-teritoriale în care persoana cu handicap își are domiciliul, și a acordului explicit al acestor instituții de a achita costul mediu lunar stabilit de centrul rezidențial în care urmează să fie admisă persoana cu handicap. Încheierea de convenții cu consiliile județene în care persoanele cu handicap asistate au domiciliul, pentru recuperarea costului mediu lunar al cheltuielilor pe care centrele rezidențiale din județul Buzău le efectuează pentru persoanele cu handicap asistate și care au domiciliul în alte județe“, se arată în decizia Camerei de Conturi Buzău.

Potrivit legii, plasamentul în regim de urgență poate fi dispus în situațiile în care copiii sunt abuzați sau abandonați de părinți.”Măsura privind plasamentul de urgență se poate aplica și din orice alt motiv în care părinții nu își pot exercita drepturile și obligațiile părintești. Părinții aveau domiciliul în alt județ și nu puteau să vadă când își fac copiii tema seara”, și-a argumentat Vintilescu motivul pe care și-a formulat decizia de preluare a copiilor în plasament.

După sesizările unor părinți, ANPC a cerut deja Direcției din Buzău să își retragă solicitările din instanțele judecătorești și să anuleze acest demers pe care îl consideră abuziv.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Cum să câștigi la un cazinou online?

Te-ai săturat să pierzi bani în cazinourile online? Cu atât de multe jocuri și strategii, cum îți poți spori oportunitățile de a ieși învingător? Jocurile câștigătoare oferă o experiență palpitantă,