miercuri, 21 februarie, 2024

Cu aparatul de filmat, printre militarii români din Afganistan. Povestea unui buzoian, corespondent de război pentru presa armatei

Cu aparatul de filmat, printre militarii români din Afganistan. Povestea unui buzoian, corespondent de război pentru presa armatei

Facebook
Twitter
Email

Peste 600 de militari români sunt dislocaţi în Afganistan, alături de alte mii de camarazi din alianţa nord-atlantică, pentru a combate terorismul chiar din inima lui. Zilnic ne sosesc în ţară informaţii, fotografii şi înregistrări video din teatrul de operaţii, veşti bune dar şi negative, uneori, iar cei care au această misiune jurnalistică îşi pun viaţa în pericol, asemenea militarilor combatanţi.

Iulian Cadulencu, un subofiţer buzoian din cadrul Diviziei 2 Getica, se află de câteva luni la Kandahar, alături de militarii Batalionului Infanterie Protecţia Forţei „Călugăreni”.

Misiunea lui este de a le transmite românilor de acasă veşti despre activitatea contingentului românesc pe frontul din Afganistan. Zeci de fotografii semnate de buzoian au fost publicate deja în presa din România, atât cea militară, cât şi civilă.

Nu este la prima misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. Atunci, chiar dacă nu era corespondent, a transmis pentru românii de acasă aspecte din activitatea desfăşurată de camarazii pe care-i însoţea.

Prietenii militarilor şi rudele mai ales simt nevoia să aibă permanent informaţii proaspete despre cei dragi, care se află la mii de kilometri distanţă de casă, într-o zonă în care pericolele pot apărea în orice moment.

”A relata despre conflicte, a alege personaje relevante a putea transmite nedistorsionat mesaje este un fel de jurnalism care implică atât reguli de securitate pe timpul operaţiilor, cunoaşterea şi evitarea pericolelor prezentate de mine, încărcături explozive şi capcane, comportamentul în situaţia căderii în captivitate, în zone urbane de mare risc, cât şi în alte situaţii specifice zonei de operaţii”, declară militarul buzoian.

  • Click AICI pentru întreaga poveste!

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.