Intenţia Uniunii Europene de a interzice vânzarea de soiuri legumicole necertificate ar putea genera mari probleme grădinarilor care folosesc seminţe tradiţionale, transmise de sute de ani, din generaţie în generaţie. Sunt în pericol legume precum ceapa de apă, varza de Buzău sau usturoiul de Râmnic, soiuri locale care se încadrează în categoria neagreată de UE, din cauză că ”nu prezintă suficientă puritate a materialului genetic”. Uniunea Europeană are în dezbatere o propunere legislativă prin care vor fi înăsprite cerinţele pentru comercializarea tuturor tipurilor de seminţe sau material săditor. Potrivit noului regulament, seminţele vechi, rare sau tradiţionale, păstrate de sute de ani de ţărani nu prezintă suficientă puritate a materialului genetic, calitate şi siguranţă pentru consumatorii europeni. Dacă Uniunea Europeană va interzice vânzarea de soiuri tradiţionale necertificate, ţăranii români vor mai putea să practice grădinăritul numai cu condiţia să folosească seminţe de legume de la companiile de profil din UE. Buzăul, judeţ recunoscut pentru ceapa roşie, dar şi pentru varza şi usturoiul de Râmnic, va suferi şi el, odată cu miile de legumicultori cărora li se va impune ce să producă în grădini şi sere şi ce nu.
Cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, este convins că măsurile pe care vor să le ia oficialii din Uniunea Europaenă sunt strâns legate de interesele financiare ale unor firme puternice de profil. “Ceapa care se mai numeşte şi Bot de vulpe, precum şi usturoiul de Râmnic şi varza de Buzău sunt populaţii genetice locale, soiuri care s-au format în interiorul unor arealuri georgafice şi pe care legumicultorii le-au plantat de zeci, poate chiar sute de ani. Nimeni nu şi-a permis să şi le asume, să spună că sunt autorii lor pentru că ele provin din generaţie în generaţie. Trebuie să existe o opoziţie fermă din partea specialiştilor români. Din păcate, numai în ţara noastră nu există un program naţional de conservare a materialului genetic din legumicultură”, a declarat Costel Vânătoru.
Ceapa roşie de Buzău se produce în bazinul legumicol Mărăcineni – Măteşti – Săpoca, de lângă municipiul Buzău. De altfel, localnicii din zonă sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători ai acestui soi de ceapă din ţară. Sute de hectare de teren agricol din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie. Ceapa de Buzău este îndrăgită de gospodine pentru aromă, dulceaţă şi iuţime moderată. A ajuns să se vândă chiar şi pe Internet. Cei mai moderni dintre cultivatorii buzoieni au postat mai multe anunţuri on-line, prin care încearcă după fiecare recoltă să-şi vândă producţia, iar la achiziţionarea unor cantităţi mai mare, oferă chiar şi discount.