joi, 13 iunie, 2024

Castravetele amar cunoscut și ca „insulina vegetală”, vândut la poarta unei instituții de cercetare din Buzău

Castravetele amar cunoscut și ca „insulina vegetală”, vândut la poarta unei instituții de cercetare din Buzău

Facebook
Twitter
Email

Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a scos la vanzare două dintre produsele emblematice ale unității. Este vorba despre castraveții amari din soiurile Rodeo și Brâncuși. Cultura castravetelui amar sau, după denumirea științifică, Momordica Charantia, a prins un avânt puternic în România.

Castravetele amar este o plantă pe care cercetătorii Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură o au în studiu începând cu anul 1992. În timp, specialiștii au obținut mai multe soiuri, peste cinci soiuri, dintre care două au fost omologate și brevetate.

„Despre castravetele amar v-am tot povestit în postările noastre. Ei bine, a sosit momentul sa vă anunțăm că, începând cu data de 28.06.2023, vom începe comercializarea acestuia la prețul de 5 lei/kg. Cele două soiuri pe care le veți găsi la magazinul Stațiunii sau le puteți comanda prin curier sunt Rodeo și Brâncuși. Ținând cont că dorim să vă bucurați pe deplin de prospețimea și proprietățile nutriționale ale acestor fructe,  le vom recolta doar pe comandă”, este mesajul postat de SCDL Buzău pe rețelele de socializare.

Rodeo, soiul de castravete amar obținut de cercetătorii buzoieni și brevetat în 2014, are câteva calități aparte, care îl fac foarte apreciat de către cultivatorii români. Fructul imatur este verde albicios, aproape de alb, iar fructul matur se transformă în galben portocaliu. Când ajunge la maturitate, castravetele amar Rodeo creează o ușoară explozie și aruncă semințele în jurul plantei.

Brâncuși este cel de-al doilea soi de momordica obţinut la SCDL Buzău şi înscris în catalogul oficial, după Rodeo. Are un fruct distinct, diferit faţă de primul soi. Când este imatur este alb iar când ajunge la maturitate se transformă în portocaliu şi creează o uşoară explozie care aruncă seminţe în jurul plantei. Pulpa este moale, în interior având semințe care sunt acoperite într-un aril roșu gelatinos și foarte dulce.

Castravetele amar este cultivat pentru beneficiile sale alimentare și medicinale. Le este folositor bolnavilor de diabet, îi ajută pe cei care au acestă boală netratabilă, în special pe cei care nu au ajuns la stadiul de insulină, cei care au diabet de tip 2. Specialiștii spun că scade foarte mult glicemia datorită compoziției chimice de excepție pe care o deține această plantă și în special fructele de Momordica Charantia.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.