Violența domestică este un fenomen care le dă bătăi de cap autorităților, fie că e vorba de poliție sau instituții de asistență socială. Anual, la nivelul României, sunt înregistrate aproximativ 12.000 de victime ale violentei in familie, cu mult peste media europeană. Pentru combaterea acestui fenomen în țara noastră, Ministerul Muncii a lansat, la nivel național, un proiect finanțat cu bani europeni.
Ministerul Muncii derulează, în parteneriat cu Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, proiectul „START – O viaţă de calitate în siguranţă!”, pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane. Proiectul se derulează cu bani europeni, pentru o perioadă de un an. Proiectul a fost lansat astăzi și la Buzău, în prezența a zeci de oficialitățI locale. La eveniment a participat, în calitate de coordonatoare a proiectului, șI Liana Cazacu, secretar de stat în Ministerul Muncii. Obiectivul general al proiectului este acela de a dezvolta măsuri integrate la nivel național pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și a traficului de persoane.
„Prin acest proiect ne-am propus în primul rând formarea profesională și calificarea în domeniul incluziunii sociale a persoanelor din instituțiile relevante pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane, definitivarea ghidurilor privind procedurile de instrumentare a cazurilor de violenţă în familie, crearea unor mecanisme și implementarea unor măsuri dedicate prevenirii și combaterii violenței domestice și a traficului de persoane, inclusiv centre dedicate și modalități discrete de protejare a victimelor. Apoi, am realizat că este imperios necesară înființarea unei linii telefonice gratuite și anonime destinate victimelor violenței în familie la care acestea să poată suna pentru informații 24 de ore din 24”, a precizat în cadrul întâlnirii Liana Cazacu, secretar de stat Ministerul Muncii.
Principalii parteneri în cadrul acestui proiect, la nivelul județului Buzău, sunt Instituția Prefectului, Poliția buzoiană și Consiliul Județean, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
La nivel național, un obiectiv declarat al acestui proiect este formarea profesională a 1.000 de persoane în profesia de “expert în egalitate de șanse”.