marți, 30 mai, 2023

Cămăși cu altiță din Ținutul Buzăului, expuse la Galeriile de Artă. Ar putea intra în patrimoniul cultural UNESCO

Cămăși cu altiță din Ținutul Buzăului, expuse la Galeriile de Artă. Ar putea intra în patrimoniul cultural UNESCO

Facebook
Twitter
Email

Expoziția cămășilor cu altiță de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”, organizată miercuri la Galeriile de Artă Buzău, a adunat zeci de piese unice, aflate în colecții private sau în patrimoniul unor comune.

Expoziția a fost organizată de Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, în vederea promovării și conservării patrimoniului imaterial al Geoparcului.

Iile din cele cinci văi ale geoparcului, expuse la Galeriile de Artă Buzău, vor fi prezentate, în premieră, către toate comisiile internaționale UNESCO din lume.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a ținut să amintească importanța păstrării tradiției, ca semn de identificare a nației.

În memoria Adelei Petre, în cadrul expoziției au fost expuse cămăși cu altiță din colecția lăsată moștenire nepoatei sale. Adela Petre este cea care și-a dedicat viața artei populare și pe care autoritățile române au declarat-o, în timpul vieții, „Tezaur uman viu” UNESCO.

Președintele Consiliului Județean Buzău a amintit de contribuția Adelei Petre în păstrarea tradiției locului său de naștere, Valea Sibiciului. Astfel, în semn de recunoștință, a ținut un moment de reculegere.

Cămașa cu altiță era percepută ca o cămașă bogat decorată, mai ales la umăr, fiind purtată, de tinerele fete de măritat, de mirese și de femeile căsătorite, în primii ani după nuntă, pentru a fi cât mai frumoase.

Iile din comuna Valea Salciei, de pe Valea Râmnicului, prezente de altfel în această expoziție, au la rândul lor caracteristici specifice care le diferențiază de cămășile din alte zone ale județului Buzău.

România și Republica Moldova au depus, în 2021, dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, în vederea înscrierii iei în patrimoniul cultural UNESCO.

Dosarul a fost depus la mai bine de 5 ani după ce a apărut această idee, timp în care s-au derulat o serie de formalități și s-a realizat documentația necesară.

În documentul înaintat sunt prezentate mai multe modele de cămăși, din zone geografice diferite, inclusiv din județul Buzău. O decizie cu privire la acest dosar este așteptată de la UNESCO la sfârșitul acestui an.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Cum să câștigi la un cazinou online?

Te-ai săturat să pierzi bani în cazinourile online? Cu atât de multe jocuri și strategii, cum îți poți spori oportunitățile de a ieși învingător? Jocurile câștigătoare oferă o experiență palpitantă,