joi, 18 aprilie, 2024

Buzăul, pe harta care conține toate locurile de pe Terra bombardate din spațiu

Buzăul, pe harta care conține toate locurile de pe Terra bombardate din spațiu

Facebook
Twitter
Email

În România au fost găsiţi în ultimii 167 de ani zece meteoriţi căzuţi din spaţiu. Lista începe cu anul 1852 la Mădăraşul de Câmpie în judeţul Mureş şi se termină cu anul 2008, când a fost descoperit meteoritul de la Pleşcoi, în judeţul Buzău.

Ultimul dintre cele zece evenimente de acest gen a fost înregistrat oficial în anul 2008 la Pleşcoi, sat din Berca, judeţul Buzău, în grădina săteanului Mihail Popescu. Ulterior evenimentului, bărbatul a povestit cum a trăit căderea meteoritului. Era la masă şi a văzut o lumină de fulger, după care a auzit o bubuitură. A mers în grădină, unde a observat o gaură şi în interiorul acesteia un obiect de culoare neagră.

Povestea bărbatului a stârnit interesul cercetătorilor din Cluj, care au mers la faţa locului şi au ridicat obiectul. După cercetări s-a dovedit că este vorba despre un meteorit în greutate de 6,91 kg., de formă conică. Obiectul se află în prezent în Muzeul de Mineralogie din Cluj-Napoca, alături de un fragment de meteorit descoperit la Mociu.

Catalogare în Meteoritical Bulletin:

Name: Pleşcoi
This is an OFFICIAL meteorite name.
Abbreviation: There is no official abbreviation for this meteorite. 
Observed fall: Yes
Year fell: 2008
Country: Romania 
Mass:help 6.91 kg

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.