Buzăul intră în categoria orașelor importante, conform noii reclasificări. A contat existența Stațiunii de Cercetare Legumicolă

Un prim pas spre regionalizarea României este pe cale să fie pus în practică. Guvernul României a propus o lege privind reclasificarea localităţilor ţării, în funcţie de câţiva parametri ce iau în calcul anumite realităţi sociale. Proiectul împarte oraşele în şapte categorii şi comunele în două. Spre surprinderea multora, Buzăul este pus în aceeași categorie cu importante centre urbane, precum Brașov, Sibiu, Ploiești sau Galați.

Conform proiectului, orașele vor fi reclasificate în șapte categorii, iar comunele în două. Clasificarea se va face în funcție de statutul administrativ, poziția geografică, nivelul de dotare și de valențele de natură culturală și ecologică.

Astfel, localitățile urbane vor fi împărțite în: municipiu capitală, de importanță națională, municipii poli regionali principali, municipii poli regionali secundari, municipii poli județeni principali, municipii și orașe poli județeni secundari, municipii și orașe centre urbane cu rol zonal și municipii și orașe centre urbane cu funcții specializate.

Bucureștiul este singurul oraș care intră în prima categorie, cea a municipiilor capitală, de importanță națională și europeană. În categoria municipiilor poli regionali principali cu potențial transnațional sunt doar cinci orașe: Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara. Ele întrunesc condițiile: peste 250 de mii de locuitori și 400 de mii în aria funcțională, sedii de instituții de interes național, minim o universitate cu peste zece mii de studenți sau cu specializare unică pe țară, spitale de categoriile I și II și monoprofil cu nivel de competență înalt, precum institute naționale de cercetare-dezvoltare.

În următoarea categorie, a municipiilor poli regionali secundari, intră orașele cu peste 100 de mii de locuitori și 300 de mii în aria funcțională, care au sedii de instituții de interes județean ori supra-județean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III SI IV / V, minim o entitate de inovare și transfer tehnologic.

Spre surprinderea multora, Buzăul a fost inclus în această categorie alături de Arad, Pitești, Bacău, Oradea, Botoșani, Brașov, Brăila, Galați, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureș, Piatra Neamț, Ploiești, Satu Mare, Sibiu, Suceava și Râmnicu Vâlcea. Surse din administrația publică spun că reconsiderarea Buzăului și includerea lui în categoria orașelor importante se datorează în cea mai mare parte existenței Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare în Legumicultură, entitate de inovare, ale cărei rezultate au fost foarte vizibile în mass-media.

Prin includerea în cea de-a treia categorie, spun oameni din administrația locală, Buzăul va deveni mai atractiv pentru investitori, pentru forța de muncă mai ales cea calificată. Totodată, după ce orașele și comunele vor fi reclasificate, impozitul pe locuință va fi modificat.

Buzăul a întrecut orașe, unele cel puțin la fel de mari, incluse în cea de-a patra categorie, a municipiilor poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional. Lista cuprinde Alba Iulia, Bistriţa, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Călărași, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalău, Alexandria, Tulcea, Vaslui şi Focşani.

Municipiul Râmnicu Sărat se află în cea de-a cincea categorie, alături de Aiud, Blaj, Curtea de Argeș, Onești sau Făgăraș.

Fii Reporter