joi, 18 aprilie, 2024

Banii promiși prin programul „Rabla pentru sobe”, mână întinsă familiilor sărmane și meseriașilor deopotrivă

Banii promiși prin programul „Rabla pentru sobe”, mână întinsă familiilor sărmane și meseriașilor deopotrivă

Facebook
Twitter
Email

„Rabla pentru sobe”, program recent anunțat de autorități, este o mână întinsă nu numai familiilor sărmane, ci și meșterilor sobari. Ei spun că vor avea mai multe comenzi, dat fiind că mai mulți oameni își vor permite să refacă sursele de încălzire din case. Un meseriaș din Buzău spune că poate construi o sobă de teracotă în circa 16 ore, costurile minime fiind de 4.000 de lei.

Doamna Anica o are în grjă pe sora ei bolnavă și o vizitează de câteva ori pe zi ca să-i dea să mănânce dar și să-i întrețină căldura în odaie. Soba din teracotă, singura din casă, s-a deteriorat și de multe ori scapă fum prin ușița care nu mai închide etanș.

„Când vin băieții de la Buzău mereu zic că e mult fum și că trebuie să mai aerisim. Mai ales când deschizi clapa, se face fum în toată camera, pentru că nici hornul nu mai trage cum trebuie. Și se consumă și foarte multe lemne”, ne spune doamna Anica.

Cele două surori, ambele trecute de 80 de ani, stau la două case distanță una de cealaltă. Cea mare trăiește dintr-o pensie medicală, iar cealaltă, de pe urma muncii la CAP. Spun că nu le ajung banii nici pentru un stoc de lemne suficient cât să le asigure ieșirea din iarnă, dar să mai ia în calcul și refacerea sobei.

„Mai scapă soba, pentru că a crăpat. Până la primăvară ce să fac, stau cu ea așa. Dacă este foc în sobă, iese mult fum, pentru că s-a deteriorat, nu mai e ca la început. Nu avem bani pentru o altă sobă. A schimbat o nepoată, la ea, și a costat-o foarte mult”, ne spune doamna Elena, sora bolnavă.

Bătrâna bolnavă este unul dintre posibilii beneficiari ai programului „Rabla pentru sobe”, recent anunțat de Ministerul Mediului. Peste 50.000 de gospodării din țară vor putea avea sobe moderne, cu randament mare și emisii scăzute de poluanți. Ajutorul financiar este o mână întinsă nu numai familiilor sărmane, ci și meșterilor sobari.

Ajutorul anunțat de stat le poate aduce sobarilor mult mai multe comenzi

Frații Dorin și Iulian Alexandru sunt doi dintre cei mai pricepuți constructori de sobe de teracotă din zona Buzăului. Ei locuiesc în comuna Smeeni, dar mai tot timpul sunt pe drumuri pentru a zidi sobe. Meșterii spun că o sobă de teracotă începe să dea semne de uzură după circa un deceniu de utilizare. Una nouă înseamnă mai puțină poluare dar și eficiență energetică mai mare.

„Teracota, după 10, cel mult 15 ani, își pierde din proprietăți și nu o să mai radieze aceeași căldură. Se uzează toate materialele care intră în compoziția sobei. Își pierd și ele din proprietăți. În general, șamota, care este cea mai importantă la sobă, se degradează în timp”, spune Dorin Alexandru.

Frații Alexandru au de lucru continuu, toată iarna, dar sunt siguri că s-ar descurca și dacă s-ar dubla numărul de comenzi. Între 4.000 și 9.000 de lei costă zidirea unei sobe de teracotă, valoare ce include mâna de lucru și materia primă.

„Cel mai mult costă teracota, de la 2.000 de lei în sus, pentru o sobă standard. Apoi, ușile realizate din fontă sunt scumpe, 300 de lei în medie, plus șamota din interiorul ei, care și ea e destul de scumpă. Se găsesc în depozitele de uz gospodăresc”, spune Dorin.

Peste 500.000 de lei va aloca Ministerul Mediului pentru programul „Rabla pentru sobe”. Guvernul va finanța 70 la sută din valoarea sobelor, dar în limita a 10.000 de lei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.