Aventura unui britanic, autor de ghiduri turistice, în ținutul vulcanilor noroioși și al așezări rupestre

John Macadam, autorul ghidului pentru Coast Path din Anglia, se află într-un periplu de șase zile prin Ţinutul Buzăului. Însoțit de Răzvan Gabriel Popa, coordonatoul echipei geoparcului, britanicul a început deja drumețiile prin care vrea să descopere locurile pitorești din județul Buzău.

Povestea călătoriei lor este relatată pe pagina de Facebook a geoparcului. Aflăm astfel că, în prima zi, John Macadam a ajuns la Vulcanii Noroioși.

”Am început cu Fierbătorile de la Berca, nişte vulcani stinşi care s-au reactivat la finalul anilor ‘70. Aici am descoperit o mulţime de plante, ca levănţica de mare, care cresc numai la malul mării (…) După un scurt drum pe plaiurile Scorţoasei, am ajuns la Fierbătorile de la Beciu, domeniul căpcăunilor din poveşti. Urmele de paşi lăsate în noroiul proaspăt s-au umplut cu mici cristale de sare. Ameninţaţi de furtună, am făcut o ultimă oprire la Pâclele Mici. E un loc mai puţin cunoscut, dar foarte spectaculos. Aici, spune povestea, se ascunde balaurul înfrânt de Arbănaş… John a promis să nu dezvăluie nimănui secretul. O mulţime de locuri, o mulţime de poveşti”, relatează organizatorii călătoriei, pe pagina de Facebook Ţinutul Buzăului.

Aventurile britanicului la Buzău au continuat, în ziua a doua, cu o descindere pe plaiurile Colţilor de Piatră. A fost o adevărată aventură în care protagoniştii drumeţiei au trecut punţi peste râuri, au mers pe la poalele dealurilor, au traversat sate tradiţionale, s-au căţărat pe munte şi au vorbit cu ciobanii de la stână, însoţiţi de ghizi. Și-au încheiat ziua la Colți, la Nicu Scutaru, ”meşter care face din orice bob de chihlimbar o podoabă”.

În cea de-a treia zi a periplului, John Macadam şi prietenii lui s-au întâlnit cu echipa unui canal TV de documentare, care i-a însoţit în drumeţie către Poiana Coziancei, locul aşezărilor rupestre. Aici, John a fost impresionat de plantele de pe vremea dinozaurilor.

”Ne-am uitat la roci, la plante, la insecte, la păsări. Știați că în Poiana Coziancei crește o plantă care trăia și pe vremea dinozaurilor? Diferența este că acum, în loc să aibă zeci de metri înălțime, are doar zeci de centimetri! Ajunși în Poiană, am vizitat peșterile lui Dionisie și Iosif și am discutat metode de a le pune mai bine în valoare. Apoi, aruncând o ultimă privire în urmă, ne-am întors în satul Nucu, unde am făcut obiectul curiozității găinilor locale”, scriu pe Facebook reprezentanții Geoparcului.

John Macadam, exploratorul invitat să descopere ținutul de poveste de la poalele Carpaților de Curbură, va semna un capitol al unei cărți dedicate geoparcului. În cadrul colaborării, britanicul le va oferi și câteva sugestii celor din Ținutul Buzăului cu privire la amenajarea unor trasee și a unor puncte de vizitare.

Fii Reporter