luni, 26 februarie, 2024

Autoturism de epocă unicat, cumpărat din Statele Unite de un cunoscut medic buzoian

Autoturism de epocă unicat, cumpărat din Statele Unite de un cunoscut medic buzoian

Facebook
Twitter
Email

Clubul Retromobil, filiala Buzău, s-a îmbogățit cu un autovehicul unic în România. Este vorba despre un model Excalibur Phaeton V, cu doar 18.000 mile parcurse, care a fost achiziţionat din Nebraska – Statele Unite ale Americii.

Autoturismul a fost deţinut de către un singur proprietar, care a parcurs doar 18.000 mile. Maşina de epocă a poposit la reprezentanţa Registrului Auto Român (RAR), unde a reuşit să atragă admiraţia specialiştilor.

„De o apariţie pe care am încadrat-o fără ezitare la categoria rarităţi s-au bucurat colegii de la reprezentanţa Buzău: Excalibur Phaeton V. Autovehiculul a fost fabricat în 1986 într-un număr redus de exemplare şi a fost adus în România de o doamnă care l-a cumpărat de la un colecţionar din Statele Unite”, informează RAR.

Proprietarul autoturismului este medicul psihiatru Maria Criastache, care l-a primit cadou de onomastică. Mărturisește că a fost foarte impresionată de fișa tehnică a mașinii. Maria Cristache a aflat că autoturismul a fost construit în cinci ediţii.

A fost proiectat în anul 1928 şi a fost inspirată din modelul Mercedes SSK. Cea de-a cincea ediţie a numărat 57 de modele, între 1986 – 1988. Dintre ele, doar două sunt cu hard top şi soft top, aşa cum este cea pe care o deţine Maria Cristache.

„Mi-a plăcut acest model nuanţat, îl găsesc mult mai feminin. Ştiu că este valoroasă şi că va căpăta valoare de aici încolo. Este ca şi nouă, 18.000 mile la bord, din 1986. Este greu de întreţinut, dar în momentul de faţă nu are nicio hibă, este impecabilă, nu a fost rulată foarte mult. Firma de transport americană, până să o îmbarce pe vapor, a pus-o la un loc cu mărfurile fine, nu cu celelalte maşini”, a declarat Maria Cristache.

Preţul automobilului este confidenţial, dar are o valoare sentimentală ridicată pentru noul proprietar din municipiul Buzău.

„Are o valoare sentimentală, mi-am găsit-o după sufletul meu. A fost cadou din partea soţului de ziua mea, de Sfânta Maria. Aşteptarea mea nu a fost în zadar. Maşina a traversat America din Nebraska până la Buzău. Lumea se miră, au venit la poartă şi întreabă ce este. O bucurie pentru toată lumea”, a mai spus Maria Cristache.

În ţară, Excalibur Phaeton V este unicat. Mai există în România autoturisme ale aceluiași producător american, dar din ediţia II şi ediția IV, una aflată în colecția lui Ion Ţiriac, iar cealaltă, în proprietatea unui prahovean.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.