Alexandru Marghiloman, comemorat de buzoieni. Strănepoata omului politic, prezentă la eveniment

O lecție de istorie, presărată cu momente artistice, a fost organizată de Primăria Buzău, la împlinirea a 96 de ani de la moartea marelui om politic Alexandru Marghiloman. La eveniment a participat și IrinaVlăducă-Marghiloman, strănepoata omului politic.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a profitat de acest moment pentru a face un anunț în legătură cu Conacul Marghiloman.

Primăria va reabilitata celorlalte clădiri care fac parte din ansamblul arhitectonic din Parcul Marghiloman.

Dan Solcan, profesor de istorie la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, a evocat, într-un mod cu totul inedit, aspecte din viața și activitatea politică a „lordului valah”, așa cum i se spunea politicianului Alexandru Marghiloman.

Atmosfera evenimentului a fost întreținută de echipa artistică „Arată Artă”, spre bucuria celor peste o sută de spectatori prezenți la manifestare.

Alexandru Marghiloman a fost un politician reprezentativ pentru mișcarea conservatoare, înainte de 1914. În timpul războiului s-a remarcat prin opoziţia de neclintit faţă de orice alianţă cu Imperiul Ţarist.

În martie 1918 a fost numit prim-ministru, fiind implicat în discuţiile cu fruntașii basarabeni pentru Unire.

La 27 martie 1918 s-a deplasat la Chișinău și a ţinut un discurs în faţa Sfatului Ţării, înaintea votului care a consfinţit reîntoarcerea Basarabiei la ţara-mamă.

Alexandru Marghiloman a murit în data de 10 mai 1925, la vârsta de 71 de ani.

Fii Reporter


Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau