Un produs pe bază de miere, în care sunt amestecate fructe și plante aromatice printr-o metodă inventată de un chimist buzoian, cucerește piața românească a dulciurilor. Atelierele Melinis folosesc o tehnologie proprie de procesare a mierii, iar rezultatul este o gamă complet nouă, cu caracteristici deosebite în arome, culoare, textură și gust.
În cadrul fabricii Atelierele Melinis, din satul Nișcov, îmbinarea mierii de albine cu fructele sau petalele de trandafir se face altfel decât se practică în alte fabrici de profil.
După omogenizarea în malaxoare speciale, compoziția este scufundată în recipientul plin cu miere din cea mai bună calitate. La aromatizare, mai pot fi utilizate și alte fructe, precum gutuile, prunele sau vișinele, dar și afine ori boabe de cătină.
Constantin Pascu este inventatorul Melinis-ului, produs dezvoltat cu ajutorul unui fizician, Daciana Tarași, și al Marietei Iorga, inginer. ”Folosim miere de salcâm, care este miere nobilă, cu proprietăți terapeutice. Apoi, proprietățile petalelor de trandafir și a celorlalte fructe sunt păstrate în miere deoarece vorbim de un proces de deshidtratare lentă, la temperaturi joase. Nimic de aici nu trece peste 35 de grade Celsius”, explică Daciana Tarași, fizician.
Melinis-ul produs în făbricuța din Nișcov este un sortiment unic pe piață, ajuns deja la faza de brevetare. Noutatea constă, printre altele, în metodele și timpii alocați îmbinării elementelor din compoziție.
Orice abatere de la rețetă s-ar solda cu fermentarea produsului. ”Dacă amestecăm mierea cu orice fruct crud, în mod normal mierea scoate apa din fruct și în scurt timp fermentează. Ceea ce facem noi este să scoatem apa din acest amestec de miere cu fruct. Aducem compoziția la o concentrație care este cea obișnuită din miere și în cadrul căreia produsul rămâne stabil”, explică Marieta Iorga, specialist în cadrul fabricii din Nișcov.
Delicioasele produse au ajuns deja în câteva magazine de produse tradiționale și urmează să fie promovate la târguri alimentare. Un borcan de Melinis costă în jur de 30 de lei.
Colaborări cu producători de fructe și firme apicole din toată țara
La mai puțin de un an după lansarea primelor sortimente de Melinis, portofoliul produselor realizate prin această metoda inventată de buzoianul Constantin Pascu se extinde rapid, în urma atragerii unor colaboratori din țară.
Împreună cu firme din Dâmbovița, Brașov și Vaslui, buzoienii au lansat conserve dulci pe bază de aronia și miere polifloră, goji, dar și un nou sortiment de miere cremă cu trandafiri. ”Valoarea tehnologiei se remarcă prin dezvoltarea continuă a gamei de produse. Inițial am lucrat pe produse cu miere de salcâm și fructe sau petale de trandafiri. Pe măsură ce am căpătat gustul și priceperea experimentării, am obținut combinații cu totul noi”, spune Constantin Pascu, inventatorul Melinis-ului.
În această vară, Atelierele Melinis au fost descoperite de câțiva producători români de fructe aromate sau de pădure care căutau modalități noi de conservare sănătoasă a produselor lor.
O primă colaborare a fost parafată cu firma Aromela, din Dâmbovița, care utiliează fructele în sucuri, pulberi, dar și dulcețuri sau gemuri preparate clasic. ”Împreuna cu doamna Melania Cozea, am realizat deja un prim produs pe bază de aronia și miere polifloră, produs care este deja în comercializare în magazinul online al firmei. Avem în pregătire multe alte produse pe bază de soc și mure”, spune Constantin Pascu, manager Atelierele Melinis.
Cu ajutorul specialiștilor de la BioGoji Brașov, fabrica buzoiană a realizat deja două sortimente, aflate acum în străinătate pentru evaluare. ”Directorul firmei, domnul Adrian Nicolae, e în căutare de produse care să permită conservarea calităților fructelor goji în produse de calitate, altfel decât prin uscare sau fierbere și așa ne-a găsit și propus o colaborare. Am realizat deja două produse pe bază de goji, produse care sunt deja trimise la evaluare în Anglia și avem în lucru alte sortimente”, declară Constantin Pascu.
Produse concepute după rețeta melinis-ului vor intra și în oferta Apisrom Vaslui, un mare prelucrător de miere, prezent cu produse de calitate în majoritatea marilor lanțuri de distribuire din țară, dar și în Germania și Franța. Atelierele Melinis evaluează chiar în aceste zile posibilitatea de a obține împreună cu firma Vaslui miere cremă cu trandafiri și există o listă de lucru pentru alte fructe cu arome, gusturi, culori care vor schimba complet acest segment de producție al mierii cremă.