Actorul Sebastian Papaiani, primul care a pășit pe scena teatrului buzoian ”George Ciprian”

Două decenii a durat legătura dintre Sebastian Papaiani și Teatrul ”George Ciprian” din Buzău. A fost personajul principal al spectacolului inaugural, ”Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian, iar în această primăvară, la împlinirea a 20 de ani de existență a teatrului, marele actor a urcat pe aceeași scenă, pentru a i se înmâna un premiu de excelență.

Ultima apariţie oficială la Buzău a avut loc pe 11 aprilie când a urcat, din nou, pe scena teatrului buzoian, unde a primit un premiu de excelenţă pentru interpretările sale din piesa „Omul cu mârţoaga”, primul spectacol jucat la Teatrul George Ciprian după întemeierea acestuia de către actorul şi regizorul Paul Ioachim.

”Îi mulţumesc domnului, coleg de-al meu la Teatrul Odeon, Paul Ioachim. El a fost pionierul acestei acţiuni pentru această scenă. Dar cel mai important lucru e că teatrul din Buzău îşi avea public atunci când am avut primul spectacol aici, în premieră. Am văzut după mulţi ani, femei îmbrăcate, doamne îmbrăcate în rochii negre lungi, unele doamne priveau teatrul ca într-un alt secol, un început al acestei arte, arta teatrală”, a declarat vădit emoţionat actorul Sebastian Papaiani.

Într-un interviu publicat de cotidianul Opinia în octombrie 2011, marele actor vorbea despre prietenii lui din Buzău, despre publicul buzoian și primul său contact cu teatrul buzoian de proiecte, înființat de actorul Paul Ioachim. ”Eram bun prieten cu Paul Ioachim, fiind colegi la Teatrul Giuleşti. El voia să pună în scenă un spectacol, după o piesă de George Ciprian. Îmi amintesc că am repetat la Odeon. Până la urmă, Paul Ioachim a fost dat afară prin pensionare şi a dorit mult să conducă un teatru, aşa că a format o trupă destul de bună la el acasă, aici. (…)Interesant era că Paul Ioachim reuşise să găsească sprijin din partea oraşului şi asta conta. Dacă mă credeţi, nici nu mai ştiu detalii financiare. Nu mai ştiu nici câţi bani am luat… Asta înseamnă că erau puţini, dacă nu mai ştiu (n.r.- râde). Îmi amintesc însă că îmi beam cafeaua undeva, aici, pe bulevard, pe un colţ şi mă simţeam foarte bine la Buzău”, declara Sebastian Papaiani.

Îndrăgitul actor Sebastian Papaiani s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani. Informaţia vine după şocul de ieri, când la numai 55 de ani un alt artist de renume, Ioan Gyuri Pascu, a trecut în nefiinţă.

Fii Reporter