Consiliul Județean Buzău a încheiat un acord de parteneriat, cu instituții din România, Turcia și Republica Moldova, pentru înființarea unei platforme online comune, de descoperire a naturii din geoparcuri. „Geopark Nature Discovery Hub” este denumirea proiectului prin intermediul căruia Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”, la fel ca alte două zone similare din Turcia, vor beneficia de fonduri pentru numeroase activități de promovare turistică. În proiect a fost implicată și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Republica Moldova. Proiectul asigură pentru județul Buzău fonduri în valoare totală de 230.000 de euro,...
Citeste mai multVom găsi la tarabele din piețe, în curând, praz sălbatic cu aromă de usturoi și salată picantă cu iz de muștar. Acestea sunt câteva dintre legumele descoperite sau aclimatizate în ultimii ani, de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău. Soiul de praz cu gust de usturoi a fost descoperit de cercetătorii buzoieni printre plantele sălbatice din Pădurea Crâng. Sunt comestibile atât frunzele, cât și cățeii. Combină aroma de praz cu cea de usturoi și au gust ușor picant. „După încadrarea botanică este cunoscut ca praz dar este de fapt...
Citeste mai multBucătăria românească este apreciată de mulți străini pentru diversitatea și autenticitatea sa. Printre județele cu potențial se află și Buzăul. La promovarea atracțiilor culinare județul situat la curbura Carpaților contribuie semnificativ și un neamț stabilit în țara noastră. El organizează în Buzău târguri de mâncăruri gătite lent (slow-food). Târgurile de mâncare cu specific local atrag străinii ca un magnet, iar standurile cu brânzeturi sunt luate cu asalt de cei aflați în căutarea aromelor speciale. Turiștii se declară imediat cuceriți de gustul produselor românești. „Îmi place brânza. Este foarte gustoasă și se...
Citeste mai multSeceta persistentă din ultimii ani a lăsat în urma sa peisaje dezolante, precum cel dintr-o comună buzoiană din nordul Câmpiei Române. Aici, balta de pescuit a comunei Vâlcelele a secat aproape complet. „Uitați, devine o pustietate. Deșert, deșert! O să punem banane, mandarine, dar și la alea le trebuie apă, până la coadă”, spune Liviu Toader, localnic din Vâlcelele, județul Buzău. Ochiul de apă era sursă de pește dar și singurul loc din care se adăpau animalele gospodarilor din Vâlcelele. „Satul avea în jur de o mie de capete de vaci,...
Citeste mai multUn elev în vârstă de 17 ani, din comuna buzoiană C.A. Rosetti, fără conturi de Facebook sau Instagram, şi-a amenajat în gospodărie un muzeu al artei populare, înlocuind tehnologia cu războiul de ţesut şi torsul lânii. Mădălin Liţă, elev în clasa a X-a la Liceul Tehnic din Buzău, îşi dedică mare parte din timpul liber treburilor din gospodărie, lecţiilor, dar are o pasiune pentru ţesut. Puștiul a început să colecţioneze obiecte tradiţionale încă din primii ani ai copilăriei. Din donaţiile primite şi achiziţiile făcute de-a lungul timpului, a reuşit să amenajeze...
Citeste mai multMai mulți proprietari de pensiuni și restaurante din Buzău declară război mâncărurilor tip fast-food. Arma lor este un târg culinar de produse artizanale, plasat de organizatori în calea turiștilor care merg spre celebrii Vulcani Noroioși. Aici, pofticioșii trebuie să fie răbdători dacă își doresc să mănânce de exemplu o porție de fasole cu babic ori sărmăluțele din carne de capră. Conceptul slow-food promovează alimentația sănătoasă, locală și tradițională. Babicul buzoian, picant și cu o puternică aromă de ardei, este ingredientul vedetă la târgul dedicat mâncărurilor preparate lent. „Într-o ciorbă de fasole...
Citeste mai mult