sâmbătă, 24 februarie, 2024

VIDEO Un grup statuar unic în România a fost amplasat la intrarea în Buzău

VIDEO Un grup statuar unic în România a fost amplasat la intrarea în Buzău

Facebook
Twitter
Email

Un grup statuar unic în România străjuieşte de astăzi intrarea în municipiul Buzău. Sculptura realizată în inox cântăreşte 4 tone, are o înălţime de 10 metri şi reprezintă lupta omului cu obstacolele vieţii. Lucrarea a fost realizată de patronul unei fabrici ca omagiu adus unui angajat răpus de boală. Un cavaler, cu o suliţă în mână, călare pe un centaur te întâmpină la intrarea în Buzău, dinspre Moldova. Grupul statuar este creaţia unui artist plastic buzoian care a conceput-o la solicitarea unui patron. Omul de afaceri a dorit ca în acest mod să fie omagiat un inginer care a muncit în subordinea sa până să moară răpus de o boală necruţătoare.

Lucrarea, la care s-a muncit aproape doi ani, a fost amplasată în primul sens giratoriu de la podul Mărăcineni, la intrarea în cartierul Orizont. Părţile componente au fost aduse pe un trailer şi asamblate bucată cu bucată. La peste 30 de grade Celsius, muncitorii au făcut câteva zeci de suduri pentru fixarea pe soclu a centaurului. Au fost însă încântaţi că în sfârşit munca de atâta vreme este expusă trecătorilor.

Autorul lucrării, tânărul artist plastic Bogdan Lefter, a coordonat operaţiunea de montare şi a dat indicaţii muncitorilor. Vor mai fi necesare încă două săptămâni de muncă pentru ca ansamblul statuar să fie gata. Artistul va lucra la finisaje şi, în paralel, se vor monta spoturi de jur împrejur, astfel încât statuia ecvestră să fie vizibilă şi noaptea.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.