Un nou episod al războiului declansat de primarul Constantin Toma împotriva polițiștilor locali și un nou scandal în ședinta Consiliului Municipal Buzău. Propunerea edilului de a disponibiliza, din nou, aproape 300 de polițiști locali, prin adoptarea unei noi organigrame a instituției, a stârnit numeroase tensiuni și replici vehemente. Proiectul privind aprobarea noii organigrame nu a fost însă aprobat, scorul voturilor pro și contra fiind egal.
El va fi suspus aprobării într-o noua ședință, cel mai probabil săptămâna viitoare. Extrem de supărat, primarul Constantin Toma și-a vărsat nervii pe consilierul social-democrat Fănică Bârlă, care a votat altfel decât colegii săi și a solicitat liderilor PSD Buzău să-l excludă din partid.
Ședință cu scântei, astăzi, în Consiliul Local Buzău, dupa ce primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a propus spre aprobare noua organigramă a Poliției Locale, din care sunt excluși cei aproape 300 de agenți de la serviciul de pază. Avocată polițiștilor locali vizați de concedieri, Oana Tănăsică, dar și liderii de sindicat, au încercat să îi convingă pe consilieri să nu aprobe noua organigramă.
Totul s-a transformat rapid într-un scandal teribil. După ce avocata polițiștilor locali i-a avertizat pe aleși că încalcă legea aprobând proiectul, edilul Constatin Toma și câțiva consilieri PSD au răbufnit la adresa acesteia, dar și a liderilor polițiștilor locali.
În mod surprinzător, proiectul de hotărâre privind aprobarea noii organigrame a Primăriei Buzau nu a trecut de votul consilierilor locali, desi alianța PSD-ALDE deține majoritatea in Consiliul Municipal. Pe lângă aleșii PMP și PNL, au votat împotrivă ori s-au abținut și câte un consilier PSD, și unul de la ALDE. În aceste conditii, proiectul va fi suspus aprobării într-o noua ședință, cel mai probabil săptămâna viitoare. La finalul ședinței, edilul Constantin Toma a cerut excluderea din PSD și din Consiliul Local a alesului social-democrat Fănică Bârlă, care a votat impotriva proiectului.
Consilierul local Fănică Bârlă a declarat ca s-a opus concedierii celor 300 de polițiști locali pentru că nu dorește să încalce dreptul la muncă al polițiștilor locali, un drept câștigat de acestia în instanță, cu sentință definitivă.
La începutul anului, Curtea de Apel Ploiești a respins recursul intentat de Primărie la decizia Tribunalului Buzău, care a suspendat Hotărârea de Consiliu Local Municipal ce prevedea concedierea celor peste 300 de poliţişti locali. Decizia Curţii de Apel Ploieşti a fost definitivă şi irevocabilă, astfel că cei peste 300 de poliţişti locali și-au putut pot relua posturile de pe care au fost disponibilizaţi, dar nu la școli, ci la Ordine Publică.
Anterior, in toamna anului trecut, Tribunalul Buzău a decis că poliţiştii locali care primiseră preavize trebuie menţinuţi în activitate, însă juriștii Primăriei Buzău au contestat decizia și au formulat recurs la Curtea de Apel Ploiești. Între timp, polițiștii locali au atacat în instanță și raportul Curții de Conturi potrivit căruia trebuie să fie angajat un polițist local la 1.000 de locuitori, un nou termen în proces fiind programat săptămâna viitoare.