Reacție dură a lui Ionel Tescaru, directorul Companiei de Apă Buzău, cel căruia primarul Constantin Toma i-a cerut demisia în urmă cu o săptămână. Într-o conferință de presă organizată joi, Tescaru l-a acuzat pe Constantin Toma că i-ar fi determinat cu bună știință pe aleșii municipali să voteze o serie de hotărâri ilegale.
„Anunț public că am pregătit o plângere către DNA pentru abuz în serviciu împotriva celor care, cu încălcarea legii, riscă să arunce Buzăul în stare de insolvență. Fac apel la Comisarul European pentru Politică Regională, doamna Corina Crețu, să intervină pentru a nu periclita situația celor 100 de milioane de euro investiți până acum în infrastructura de apă și contractarea altor 200 de milioane de euro, de care buzoienii trebuie să beneficieze în următorii ani, din fonduri europene. Ieșirea mea publică de astăzi în fața dumneavoastră și, prin intermediul presei, în fața cetățenilor din Buzău, este provocată de gravitatea hotărârilor promovate de noul primar în ședința CLM din 1 iulie”, a spus Ionel Tescaru în deschiderea conferinței de presă.
Pe 1 iulie, la câteva zile de la învestirea noului edil-șef, consilierii locali au votat toate proiectele de hotărâre promovate de Constantin Toma, cele mai multe dintre ele referindu-se la Compania de Apă. În aceeași ședință, aleșii locali au aprobat și efectuarea de audituri juridice și economico-financiare ale activității Primăriei și Companiei de Apă pentru perioada 2008-2016, dar și aplicarea Ordonanței de urgență 109/ 2011 privind guvernarea corporatistă a întreprinderilor publice pentru societățile la care municipiul Buzău este unic acționar.
În opinia conducerii Companiei de Apă, cele mai grave consecințe ale acțiunii primarului Constantin Toma ar fi:
Declararea ca neeligibile a proiectelor finanțate în cadrul POS MEDIU pentru județul Buzău, în valoare cumulată de 441.503.425 lei (fără TVA);
Rezilierea contractelor de finanțare;
Pierderea integrală a fondurilor nerambursabile acordate;
Pierderea finanțărilorpentru perioada 2014-2020, pentru proiectul de investiții în infrastructura de apă și apă uzată, în suma de 202,1 milioane de euro;
Imposibilitatea de a se asigura continuitatea furnizarii serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare pentru cetățenii Municipiului Buzău;
Declanșarea procedurii de insolvență asupra Municipiului Buzău, având în vedere că impactul financiar pe termen scurt al Hotărârilor adoptate în ședința din 01.07.2016 reprezintă de două ori bugetul anual al Municipiului Buzău.
La începutul lunii iulie 2016, primarul Buzăului, Constantin Toma a pus toate tunurile pe șeful Companiei de Apă. Edilul șef i-a cerut directorului Companiei să demisioneze. La vremea respectivă, Toma a declarat că îşi doreşte reducerea preţului la apă, dat fiind că buzoienii plătesc un tarif exorbitant, considerat drept unul dintre cele mai mari din ţară. El a explicat că raportul preț – calitate este unul care nu se justifică. Mai exact, apa folosită de buzoieni este plină de impurități și nu limpede precum cristalul așa cum ar trebui să fie, având în vedere tariful mare la apă pe care cetățenii îl plătesc.
„Domnul Tescaru avea salariul, 175 de milioane, net în data de 31 mai 2016, atunci când a avut loc Adunarea Generală în care a modificat statutul, iar Consiliul Local nu mai poate lua nici o decizie. Din 8 iunie, când a văzut cine a ieşit primar, s-a mai aplicat o mărire de salariu. Tupeul este maxim!” a declarat atunci Constantin Toma.
Primarul Constantin Toma nu a comentat cele spuse de Ionel Tescaru dar a convocat o conferință de presă pentru vineri, după ședința ordinară a Consiliului Local Municipal, ședință la care este invitat și directorul general al Companiei de Apă, Ionel Tescaru.