vineri, 8 decembrie, 2023

VIDEO Mircea Dușa a dat alarma la Divizia 2 Infanterie Getica. Peste 3.000 de militari au fost mobilizați pentru un exercițiu multinațional

VIDEO Mircea Dușa a dat alarma la Divizia 2 Infanterie Getica. Peste 3.000 de militari au fost mobilizați pentru un exercițiu multinațional

Facebook
Twitter
Email
Peste 3.000 de militari din cadrul Diviziei 2 Infanterie Getica au fost mobilizaţi marți seară la un amplu exerciţiu de alarmare. Activitatea a fost ordonată de către ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, iar verificarea modului de desfăşurare a acesteia este efectuată împreună cu şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă. Este primul exerciţiu de amploare organizat în România după o întrerupere de 6 ani cauzată de lipsa fondurilor.

Alarma s-a dat la ora 18. Militarii au avut la dispoziţie două ore pentru a ajunge în unităţi şi alte trei ore ca să-şi pregătească raniţele, armele şi mijloacele tehnice. Au fost mobilizate marți noapte noapte peste 500 de transportoare blindate, mașini de luptă ale infanteriei, tancuri şi camioane.
 
Exerciţiul îşi propune verificarea gradului de pregătire şi executare a comenzii şi controlului pentru deplasarea forţelor din garnizoanele de dislocare la pace în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi. 
 
Militarii români vor participa, începând de joi, până la sfârşitul lunii, la exerciţiul multinaţional „Wind Spring 15”. Scopul exerciţiului este antrenamentul în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. 
 
La acest exerciţiu participă 1.500 de militari români, 400 din Statele Unite, 170 din Marea Britanie şi un pluton din Republica Moldova. În cadrul exerciţiului se vor desfăşura activităţi de planificare operaţională, trageri de luptă şi se vor rezolva situaţii tactice complexe.
 
„Wind Spring 15” face parte din seria activităţilor de instruire în comun, care se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul Operaţiei „Atlantic Resolve”,  pentru aplicarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale, în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.