VIDEO Consiliul Local Municipal Buzău, obligat de Prefectură să revoce o hotărâre ”adoptată ilegal”

Instituția Prefectului a demonstrat unde a greșit Consiliul Local Municipal Buzău atunci când a aprobat hotărârea prin care autoritatea locală desemna o funcționară a Primăriei Buzău în AGA Companiei de Apă Buzău. Era nevoie de mai multe voturi, a spus prefectul Carmen Ichim.

Reprezentanta Guvernului în județul Buzău a declarat că Hotărârea CLM prin care Georgeta Cristea primea un mandat special de reprezentare a municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor Companiei de Apă nu este legală și, în consecință, a solicitat revocarea ei.

„Am solicitat Primăriei Buzău revocarea hotărârii de săptămâna trecută privitoare la desemnarea doamnei Georgeta Cristea ca mandatar special al municipalității în Adunarea Generală a Companiei de Apă. Au fost atunci opt voturi pentru, șapte anulate și patru voturi nule. În total 19 consilieri prezenți. Ca hotărârea să fi fost corect adoptată ar fi fost nevoie de 10 voturi pentru”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

La ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal, aleșii au aflat de la juriștii Prefecturii despre ilegalitatea hotărârii adoptate la ședința anterioară și au revocat-o. Ulterior, o nouă hotărâre de consiliu a fost adoptată cu votul majorității aleșilor, după ce textul inițial a suferit modificări în sensul eliminării prevederii care i-ar fi conferit reprezentantului municipalității să ceară modificarea actului constitutiv.

„E o problemă de interpretare, deși nu a spus-o un judecător, din sală au plecat doi colegi și în mod normal era o altă majoritate când s-a supus la vot, s-a făcut ce s-a făcut și s-a îndreptat această eroare și vom avea un reprezentant în AGA care va putea spune ceva dar nu va putea cere modificarea actului constitutiv. Noi încercăm de fiecare dată și sperăm ca până la urmă o să reușim”, a declarat primarul Constantin Toma, la finalul ședinței Consiliului Local Municipal.

Georgeta Cristea, un soldat cu gloanțe oarbe

Mandatarea Georgetei Cristea în AGA Companiei de Apă a fost aprobată astăzi însă aceasta nu-și va putea atinge scopul inițial, acela de a cere modificarea actului constitutiv al operatorului regional al serviciilor de alimentare cu apă, etapă premergătoare preluării conducerii Companiei de către municipalitatea buzoiană.

Prefectura Buzău, prin vocea juristei Diana Pavel, le-a comunicat primarului și consilierilor locali că asociația ADI Buzău 2008 este cea care controlează legal Compania de Apă și nu acționarul majoritar, Primăria Buzău.

„Conform HG 855/2008, modificarea actului constitutiv al Companiei de Apă nu se poate face fără avizul ADI Buzău 2008. Din câte m-am interesat eu, nu aveți acest aviz, nici măcar nu a fost cerut. În concluzie, vă solicit să retrageți din mandatul trimisului Primăriei Buzău în AGA la Compania de Apă intervenția asupra modificării Actului Constitutiv de la Compania de Apă. În plus, acest lucru este stipulat și în statutul ADI Buzău, acolo unde Primăria Buzău a aderat”, a spus Diana Pavel.

Constantin Toma și consilierii au acceptat cererea juristei prefecturii și au retras din mandatul Georgetei Cristea în AGA intervenția asupra modificării actului constitutiv de la compania de Apă. În plus, mandatul acesteia nu mai este unul special, ci unul obișnuit, sintagma „special” fiind tăiată la solicitarea consilierilor Constantin Florescu și Sorin Lazăr.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI