VIDEO Buzăul, vizat de Codul Roșu. Ambulanțele transportă gravidele și dependenții de dializă la spital

Zeci de gravide și peste o sută de persoane care au nevoie de dializă trebuie transportate la spital pentru a nu avea probleme pe durata viscolului. Este una dintre măsurile trasate de autorități, în Comitetul pentru Situații de Urgență. Buzăul va fi din noaptea de joi spre vineri sub cod portocaliu de viscol iar de vineri de la ora 8.00 până la ora 14.00 ar putea intra sub cod roșu.

Mai multe autoutilitare de la Serviciul de Ambulanță și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au început, încă de la orele prânzului, să transporte gravide și dependent de dializă din zonele vizate de schimbarea drastică a vremii. Până la lăsarea serii, nouă gravide fuseseră aduse la Maternitate, și alte 30 de personae cu afecțiuni renale, la Spitalul Județean.

Conform evidenței Direcției de Sănătate, în zona estică și de sud-est a județului, unde există riscul izolării unor localități, se află circa 40 de gravide și 140 de persoane care necesită dializă.

În cursul zilei, au fost organizate ședințe ale comitetelor pentru situații de urgență, atât la Prefectură, cât și la Primărie, pentru a stabili măsurile ce se impun în perioada imediat următoare.

Autoritățile județene fac apel la populație să limiteze pe cât posibil deplasările pe durata codului, să-și facă provizii și să respecte indicațiile factorilor responsabili să intervină în caz de vreme rea.

Există riscul ca, din cauza viscolului, să fie închise drumuri din zona de câmpie. Șeful ISU Buzău, colonel Dănuț Nicolae, a declarat joi că primul drum din judeţ care s-ar putea bloca din cauza zăpezii şi viscolului ar putea fi DN 22 Râmnicu Sărat – Boldu – Balta Albă – Brăila, apoi DN 1C Buzău – Smeeni – Padina – Pogoanele – Ialomiţa.

Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Dănuţ Nicolae, a mai anunţat că la Buzău urmează să ajungă o şenilată, o autofreză şi o autospecială de transport victime multiple, aduse din alte judeţe.

De vineri şi până la începutul săptămânii viitoare, vremea va fi geroasă, iar temperaturile minime vor fi frecvent între minus 25 şi minus 15 grade.

Buzăul s-ar putea afla vineri, între orele 8.00 -14.00 sub cod roșu de viscol. Avertismentul vine de la directorul general al ANM, Elena Mateescu, care a declarat la comandamentul de iarnă de la Ministerul Afacerilor Interne că în afarea Buzăului, și Brăila, Ialomița și o parte din Vrancea ar putea fi afectate de natura dezlănțuită.

Fii Reporter