luni, 15 iulie, 2024

Victor Mocanu, trimis în judecată de DNA. Senatorul este acuzat abuz în serviciu şi de trucarea unor licitaţii

Victor Mocanu, trimis în judecată de DNA. Senatorul este acuzat abuz în serviciu şi de trucarea unor licitaţii

Facebook
Twitter
Email

Lovitură după lovitură în lumea politicii locale.După reţinerea spectaculoasă de către DNA a deputatului Auto, Gheorghe Coman, a venit rândul unui alt politician controversat să intre în vizorul legii.Este vorba de fostul Preşedinte al Consiliului Judeşean Buzău, Victor Mocanu, devenit după pierderea alegerilor locale de anul trecut un „simplu” senator de Buzău. DNA a anunţat astăzi prin intermediul unui comunicat  că procurorii de la Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Victor Mocanu, alături de alte trei persoane pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În perioada 06 aprilie 2012 – 14 mai 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu avute în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, inculpatul Mocanu Victor, urmare unei înțelegeri cu inculpatul Bădic Daniel-Mihail – asociat și administrator al SC Medical Finance Projects SRL București, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternității – Secție Exterioară a Spitalului Județului Buzău, a încheiat, în condiții de nelegalitate, cu societatea menționată, 8 contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care 7 de achiziție directă și unul de închiriere) și a aprobat efectuarea plăților în condițiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziție directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.

Achizițiile descrise s-au desfășurat cu sprijinul inculpatului Lungu Constantin, fost director executiv al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții, care a întocmit , în fals, mai multe documente, respectiv al inculpatei Husea Eugenia care, în calitate de reprezentant comercial al S.C. Medical Finance Projects S.R.L. București, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achizițiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obținerea unor oferte de prețuri supraevaluate și transmiterea acestora către Consiliul Județean Buzău.

Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligații de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispozițiilor legale , a creat premiza efectuării de plați în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul județului Buzău in favoarea S.C. MEDICAL FINANCE PROJECTS S.R.L. București, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate.

Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de 565.445,05 lei și reprezintă valoarea plăților efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.

În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului județului Buzău, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.