Viceprim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, marți, cu personalul diplomatic al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană

Vicepremierul Marcel Ciolacu a prezidat, astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu personalul diplomatic al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, organizată la inițiativa premierului Mihai Tudose, în contextul pregătirii pentru preluarea de către ţara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

„Am intrat în linie dreaptă pentru a asuma o responsabilitate majoră, cu impact decisiv asupra rolului pe care îl dorim pentru România în Uniunea Europeană. După cum probabil cunoașteți, am demarat un proces amplu de evaluare a activității pe care o desfășurați. Guvernul doreşte ca la finalul exerciţiului să existe certitudinea că România dispune în Reprezentanța de la Bruxelles de cei mai buni specialiști, care se vor ridica la înălțimea mandatului încredințat“, a subliniat Marcel Ciolacu.

De asemenea, vicepremierul a evocat ideea de continuitate a marilor proiecte de pe agenda europeană, în marja primului mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene, provocările în acest sens fiind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, gestionarea migrației, funcționarea Spațiului Schengen sau proiectarea viitorului cadru financiar multianual.

„Afacerile europene au devenit un pilon de sprijin al politicii externe a țării noastre. Mizele sunt majore și decurg din proiectul național de dezvoltare a României, pe termen lung. Promovăm, de aceea un profil european, de partener solid, serios și de încredere, care își respectă angajamentele. Suntem hotărâți să asigurăm predictibilitate și coerență pentru a putea să atingem obiectivul finalizării Mecanismul de Cooperare și Verificare şi să creăm condițiile favorabile pentru ridicarea acestui mecanism înainte de preluarea de către România a Președinției“, a adăugat Ciolacu.

20989146_466822533674037_3838816219814268336_o

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat: Grațiela Leocadia Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Tudorel Toader, ministrul Justiției, Liviu Pop, ministrul Educației Naționale, Alexandru-Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florian-Dorel Bodog, ministrul Sănătății, respectiv Adriana-Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor.

România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții, care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului UE (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a mai fost prezent și la întâlnirea, premierului Mihai Tudose la Palatul Victoria, cu membrii Coaliției Naționale pentru Modernizarea României. ,,Principalele subiecte discutate la întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria au fost legate de aplicarea noilor prevederi ale legii salarizării în sectorul bugetar, cu accent pe aplicarea ei în domeniul învățământului preuniversitar și universitar, precum și problema pensiilor speciale militare și efectele măsurilor anunțate de Guvern în acest domeniu.

Alte subiecte discutate pe larg au vizat domeniul transporturilor și al infrastructurii rutiere și feroviare, principalul aspect analizat fiind legat de modificările care pot fi aduse legislației în domeniul achizițiilor publice și care ar putea debloca proiectele majore de infrastructură afectate de contestarea licitațiilor” se mai arată în comunicatul emis de Guvernul României.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI