Social-democrații condamnă interdicțiile privind alocuțiunile de Ziua Națională, impuse de Prefctura Buzău

PSD-iștii au luat foc după ce au aflat că din ordinul emis de prefect cu privire la cuvântările ce vor fi susținute, de Ziua Națională, lipsesc numele mai multor lideri politici, lideri de instituții dar și primarul Constantin Toma. Este respectat, în schimb, protocolul de stat astfel că urmează să rostească o alocuțiune vicepreședintele Senatului, Teodor Atanasiu, candidat PNL pentru un post de senator la Buzău.

Responsabilii militari au primit din partea Prefecturii un document cu ordinea și personalitățile invitate la cuvânt la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Naționale a României. Din respectivul document reiese că nu au fost invitați să susțină discursuri la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României mai mulți lideri politici, lideri de instituții dar și primarul Constantin Toma.

Aceleași surse susțin că prefectul s-a folosit de protocolul de stat pentru a-i permite vicepreședintele Senatului, Teodor Atanasiu, candidat PNL pentru un post de senator la Buzău, să rostească o alocuțiune.

Startul criticilor la adresa prefectului Aurelia Mitrea a fost dat de social-democratul Sebastian Radu, candidat PSD pentru un loc în Camera Deputaților, care a scris pe Facebook că selectare celor care vor avea loc la microfon a fost cumva impusă de la Președinție.

„Preşedintele Klaus Iohannis a decis să nu mai invite la sărbătoarea națională a tuturor românilor reprezentanți ai instituțiilor fundamentale ale statului. Urmând exemplul șefului, şi la Buzău, prefectul a hotărât să calce în picioare respectul faţă de cei pe care cetăţenii în marea lor majoritate i-au ales să-i reprezinte. Probabil că în curând vor interzice şi armatei să defileze sau să-şi cinstească eroii.”, a scris Radu Sebastian pe Facebook.

Ulterior, și alți social-democrați au condamnat decizia Instituției Prefectului de a limita cuvântările la câteva oficialități. ”La Buzău, ca să-l mulțumească pe seful cel mare, prefectul Aurelia Mitrea vrea sa-l lase doar pe Teodor Atanasiu sa vorbeasca. PNL vrea să confiște 1 Decembrie si sa faca scandal. 1 Decembrie este ziua TUTUROR românilor. Este o sărbătoare. Si un prilej ca politicienii sa arate mai multa unitate, sa lase la o parte certurile. PSD va participa la acesta sărbătoare si va asista la ceremonie din mijlocul romanilor. Voi sta împreună cu primarul ales al Buzăului Constantin Toma și cu președintele PSD Marcel Ciolacu”, a scris președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, pe Facebook.

Ulterior, Prefectura a venit cu lămuriri, specificând într-un comunicat de presă că dorește să nu lase loc interpretărilor politicianiste.

„Importanța deosebită a evenimentului este imperios necesar să fie tratată și apreciată, în egală măsura, de către toți buzoienii și trebuie să se înțeleagă foarte clar că nu este un act cu iz politic. Instituția Prefectului – Județul Buzău dorește ca acest eveniment să nu lase loc interpretărilor politicianiste, iar din acest motiv alocuțiunile vor fi rezervate numai Dr. General-maior Petrică Lucian Foca, comandantul Garnizoanei Buzău și Prefectului județului Buzău – Ing. Ec. Aurelia Mitrea”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului.

Prin același comunicat, Instituția Prefectului – Județul Buzău face apel la reprezentanții partidelor politice să acorde evenimentului atenția pe care o așteaptă absolut toți românii, indiferent de culoarea politică și locul în care s-ar afla și să înțeleagă faptul că ”nimeni nu are dreptul sa politizeze cea mai importantă zi – Ziua Națională a României”.

Fii Reporter