Sebastian Radu, deputat PSD: Avem nevoie de medici și fiecare absolvent trebuie să aibă posibilitatea să își continue parcursul profesional fără să fie afectat de lipsa unui ministru

Camera Deputaților a adoptat marți în procedură de urgență Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.

Cu ajutorul acestui act normativ se rezolvă criza examenului de rezidențiat cu care se confruntă anul acesta absolvenții de medicină din cauza lipsei unui ministru al educației. Parlamentarii buzoieni social democrați Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților și Sebastian Radu, membru al Comisiei pentru sănătate și familie, au depus amendamentele și au făcut eforturile necesare pentru ca absolvenții de medicină din acest an să poată susține examenul de rezidențiat.

„Am stabilit că cifra de școlarizare pentru rezidențiat va fi cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs. În cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru anul 2019 se va aproba prin ordin al ministrului sănătății. Această soluție vine în urma unui efort comun de a găsi o soluție pentru miile de studenți și absolvenți care așteaptă să dea examenul. Avem nevoie de medici și fiecare absolvent trebuie să aibă posibilitatea să își continue parcursul profesional fără să fie afectat de lipsa unui ministru.”- Sebastian Radu

Actul normativ adoptat conține și alte prevederi care demonstrează că nevoile celor care vor să facă o carieră din grija pentru oameni au fost ascultate.
Se introduce posibilitatea ca pentru rezidențiatul în specialitatea medicină de familie stagiile practice să se poată efectua și în cabinetele medicilor de familie, orele suplimentare de gardă efectuate de rezidenți peste orele normate se vor remunera conform încadrării salariale existente, iar după promovarea examenului și după expirarea stagiului minim aferent specialității, ministrul sănătății va confirma prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 de zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

„Impunerea unui termen pentru emiterea ordinului de confirmare a titlului de specialist era o măsură necesară. Este o formă de respect prin care se elimină incertitudinea momentului obținerii titlului. De asemenea, pentru că este nevoie de medici de familie consider că astfel se creează atât posturi pentru rezidenți cât și medicii specialiști necesari pentru a acoperi cât mai multe zone din țară. Le urez succes la examen tuturor celor care doresc să obțină un post de rezidențiat.”

Dacă Legea va fi promulgată în timp util, examenul de rezidențiat de va organiza în data de 8 decembrie. Proiectul a primit 225 de voturi din 226 deputați prezenți.

Biroul de presă al deputatului
Nicolaie-Sebastian-Valentin RADU
Circumscripția electorală nr. 10, Buzău

Fii Reporter