sâmbătă, 9 decembrie, 2023

Se conturează profilul de corupt al lui Cristinel Bîgiu. Păstra banii din șpăgi la o femeie de încredere și folosea o nepoată pe post de curier

Se conturează profilul de corupt al lui Cristinel Bîgiu. Păstra banii din șpăgi la o femeie de încredere și folosea o nepoată pe post de curier

Facebook
Twitter
Email
Referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a directorului RA-APPS, dosar în care este vehiculat și numele lui Cristinel Bîgiu, scoate la iveală noi amănunte despre comportamentul fostului șef al Consiliului Județean. Acesta obișnuia să își dosească banii din șpăgi la o femeie și își folosea o nepoată pe post de curier.

În referatul procurorilor DNA, se arată printre altele că sumele importante de bani pe care Bîgiu le primea de la diverse persoane erau lăsate în grija unei femei în care avea încredere.
„O astfel de situație a avut loc în luna august 2013. În concret, numitul Bîgiu Marian Cristinel s-a deplasat la domiciliul acesteia din municipiul Buzău și i-a dat spre păstrare suma de 50.000 de euro. A doua zi, sau a treia zi, numitul Bîgiu Marian Cristinel i-a transmis acesteia să-i dea din cei 50.000 de euro suma de 25.000 de euro unei nepoate a sus-numitului. Diferența de 25.000 de euro până la cei 50.000 de euro a fost cheltuită de numitul Bâgiu Marian Cristinel”, se precizează în documentul DNA emis pentru susținerea cererii de arestare preventivă a lui Gabriel Surdu, directorul Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).
 
Din acest document reiese că incriminarea lui Gabriel Surdu a fost posibilă și cu aportul lui Bîgiu. Potrivit procurorilor DNA, Cristinel Bîgiu a recunoscut că a primit în anul 2013 o sumă importantă de bani de la directorul RA-APPS, pentru a ajuta o firmă controlată de acesta să obțină un contract de lucrări publice în comuna Ghergheasa. 
 
„Bîgiu Marian Cristinel a recunoscut că în vara anului 2013 inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a cerut să intervină pe lângă primarul localității Ghergheasa pentru a-l determina să atribuie contractul de lucrări SC Construct Co Group SRL, acesta din urmă promițându-i că-i va remite 8% din valoarea contractului; că a primit suma de 70.000-75.000 euro de la inculpatul Surdu Georgian Gabriel prin intermediar”, se specifică în referat.
 
Bîgiu a mai spus în fața anchetatorilor că interesele lui Gabriel Surdu în relația cu Primăria Ghergheasa erau reprezentate de un anume Horațiu Daniel Vidan Popa, administratorul societății Construct Co Group.
 
La rândul său, primarul comunei Gheorgheasa, Paraschiv Popescu, a declarat în fața anchetatorilor că președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a lăsat să se înțeleagă că firma controlată de Gabriel Surdu trebuie să câștige licitația pentru lucrările de canalizare și asfaltare.
 
„Popescu Paraschiv a arătat că (…) intermediarul i-a precizat că președintele Consiliului Județean Buzău, Bîgiu Cristinel Marian, îi cunoaște și că ei trebuie să câștige licitația; că după ce licitația a fost adjudecată de SC Construct CO Grup SRL, în vara anului 2014, a purtat cu Bîgiu Marian Cristinel o discuție la sediul Consiliului Județean Buzău, cu această ocazie cel din urmă precizându-i că a recomandat o societate bună din București în vederea efectuării lucrărilor de asfaltare și canalizare”, se mai arată în referatul DNA.
 
Tribunalul București urmează să se pronunțe joi asupra cererii DNA privind arestarea preventivă a lui Gabriel Surdu, director al RA-APPS, reținut pentru cumpărare de influență. În cauză este urmărit penal și Cristinel Bîgiu, președinte al CJ Buzău la data faptei, pentru trafic de influență.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.