Proiect de lege pentru unificarea administrativă a unor UAT-uri, după modelul ”Buzău-Țintești”

Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Clujului, Emil Boc, face apel la Guvern şi la partidele parlamentare pentru a susţine un proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unităţile administrativ-teritoriale (UAT) limitrofe.

Emil Boc a prezentat această idee înainte de începerea lucrărilor Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România.

- Promo -

„Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care vrem să ne adresăm Guvernului şi partidelor parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilitata unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a ţării nu putem rămâne pe loc. (…) Acest proiect de reziluţie propune ca în cazul reunificaăprii voluntare a unei UAT cu muncipiul resedinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilităţi administrative”, a declarat Boc.

Boc a adăugat că ultima reformă administrativ teritorială a ţării s-a realizat în 1968 şi că sunt necesare modificări.

„Cu alte cuvinte, până când se realizează uniforma administrativ teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. E adevărat, suntem de 53 de ani – ca Italia, de când a câştigat Campionatul European – poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu. Din ’68 este ultima reformă administrativ-teritorială. Până când se face această reformă administrativ teritorială – şi, evident, modificarea Constituţiei, în consecinţă – dorim să vă propunem spre analiză, şi Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău. Există un referendum în Buzău, în 26 septembrie, care poate constituit un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România”, a spus acesta.

Prezent la şedinţa AMR, premierul Florin Cîţu a încurajat iniţiativa, menţionând însă că nu a văzut deocamdată forma concretă a proiectului.

Fii Reporter