Primarul din Săgeata își pierde mandatul, printr-un ordin semnat de prefectul Aurelia Mitrea. Alesul se consideră victima unui abuz

Primarul comunei Săgeata, Sorin Tănase, este primul ales local care după alegerile locale din 2016 este pus în situația de a-și pierde funcția. Prefectura Buzău a emis un ordin de constatare a încetării madatului, după ce alesul s-a aflat în proces cu ANI pentru conflict de interese. Primarul consideră că este un abuz.

”Se constată încetarea mandatului primarului comunei Săgeata domnul Tănase Sorin, înainte de expirarea duratei normale a acestuia. (…) Prezentul ordin poate fi contestat în termen de 10 zile de la comunicare la Tribunalul județean Buzău, secţia a ll-a civilă, contencios administrativ şi fiscal”, precizează Ordinul privind constatarea încetării madatului primarului comunei Săgeata judeţul Buzău înainte de expirarea duratei normale a acestuia, semnat de prefectul Aurelia Mitrea.

Ordinul vine după ce Sorin Tănase a pierdut toate căile de atac a deciziei Agenției Naționale de Integritate prin care s-a constatat starea de incompatibilitate.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate, începând cu data de 19 iunie 2012, primarul din Săgeata „a deținut simultan cu funcția de primar, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul TĂNASE P. SORIN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003“.

În luna mai 2014, Sorin Tănase a contestat, la Curtea de Apel Ploiești, decizia ANI, iar după zece luni de proces, contestația i-a fost respinsă ca fiind tardiv formulată. Hotărârea a fost atacată, iar după un an și jumătate, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să-i anuleze recursul la sentința pronunțată de Curtea de Apel Ploiești. Hotărârea este definitivă, iar decizia ANI rămâne și ea valabilă.

Sub amenințarea de a-și pierde funcția, Sorin Tănase a mai depus la Curtea de Apel Ploiești o cerere de revizuire a sentinței pronunțate în cazul său, de această instanță în februarie 2015, sentință pe care a contestat-o și, astfel, a putut să participe la alegerile din 2016, pe care le-a și câștigat.

Sorin Tănase spune că ordinul Prefecturii este unul ilegal pentru că a fost dat înainte ca hotărârea judecătorească să fie publicată. Primul gospodat din Săgeata spune că s-au făcut presiuni asupra secretarului comunei ”pentru a grăbi raportul în baza căruia se decide încetarea mandatului”. ”S-au pripit când au emis hotărârea, fără să țină cont de lege, și în consecință am formulat două contestații la hotărârea prefecturii. Mai mult, sunt alte două acțiuni pe rolul instanțelor judecătorești”, a declarat Sorin Tănsase, primarul din Săgeata.

Sorin Tănase susține, de asemenea, că demersul ANI este abuziv, întrucât invocă fapte care nu contravin legislației. În 2010, am făcut un PFA pentru fonduri europene. A fost aprobată finanțarea și era imposibil să închid PFA-ul, pentru că eram obligat să returnez fondurile. După doi ani am devenit primar. Ei spun că eram patron și primar în același timp, fără să țină cont că eu nu am avut niciodată relații între primărie și PFA și nu s-a pus niciodată problema de a asmesteca administrația locală cu partea de afaceri, atât cât am fost nevoit să mai țin PFA-ul ca să nu pierd fondurile europene.

Ordinul prefectului privind încetarea mandatului de primar înainte de termen al lui Sorin Tănase a fost contestat la Tribunalul Buzău iar un prim termen a fost stabilit pe 15 noiembrie. Tănase fost ales primar cu 70 la sută din voturi.

Fii Reporter